Un deputat PSD vrea sa modifice Codul Rutier. Ce vor fi obligati sa faca cei care isi doresc permis de conducere
''Toti soferii din Romania sa devina paramedici''. Asta isi propune, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, de profesie doctor, care ar vrea sa modifice Codul Rutier.
In acest fel, toti cei care isi doresc permis de conducere, indiferent de categorie, vor fi obligati sa urmeze un curs de prim-ajutor. Altfel, nu pot sustine examenul propriu-zis.
Ca sa-si convinga colegii, Ciuhodaru vine si cu cifre: 8% dintre accidentele rutiere mortale se petrec in afara localitatilor iar faptul ca adeseori medicii nu pot interveni in timp util duce la tragedii.
In momentul de fata, chestionarele de la examenul auto pentru obtinerea permisului de conducere contin si cate o intrebare despre cum se acorda primul ajutor. Deputatul Tudor Ciuhodaru crede ca nu este suficient si propune modificarea Codului Rutier.
Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, medic: "In vederea obtinerii permisului de conducere, toti soferii sa urmeze un curs de prim-ajutor si sa il promoveze. Practic, fiecare sofer va deveni un paramedic. Toate datele teoretice si practice vor fi facute de un personal autorizat. Programa va fi stabilita de Ministerul Sanatatii si de cel de Interne".
Initiatorul sustine ca multe decese rezultate din accidentele rutiere produse in Romania au fost cauzate si de faptul ca ambulantele ajung la victime mult prea tarziu.
Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, medic: "Ma uit pe o statistica a politiei rutiere. Din 2.300 de decese rezultate din accident rutier, 80% au fost in afara localitatilor. Ganditi-va si care au fost timpii de interventie a echipajelor medicale".
Soferii, mai ales cei cu experienta mare la volan, vad utile astfel de cursuri de prim ajutor.
Sofer: "Sunt de acord, as fi introdus asta din scoala primara"
Sofer: "La ce accidente avem pe sosele, sigur e o idee buna"
16 state ale Uniunii Europene, printre care Marea Britanie sau Germania, au implementat deja obligativitatea instruirii si testarii masurilor de prim ajutor pentru toti cei care doresc sa obtina un permis de conducere.
De altfel, in aceste tari exista preocuparea ca toata populatia sa aiba notiuni de prim-ajutor. La noi, doar prin intermediul voluntarilor mai sunt astfel de cursuri. Spre exemplu, cativa studenti de la Facultatea de Medicina din Timisoara merg prin scoli ca sa ii invete pe tineri.
Daniel Lunca-Raichici, student: "O sa vedeti ca in toate tarile dezvoltate in momentul in care mergi sa iti iei permisul esti obligat sa cunosti lucrurile astea. Ceea ce ii invatam noi pe elevi, o parte din cursul nostru, este chiar si legat de accidentul auto"
Politia Rutiera si reprezentantii Ministerului Sanatatii vor trimite la Parlament punctul lor de vedere, dupa care modificarea va fi dezbatuta si votata in plen.