Un conac istoric din Suceava s-a transformat in cenusa. Proprietarii se planga ca pompierii au venit prea tarziu
O valvataie puternica a naruit, duminica seara, un conac boieresc din judetul Suceava, vechi de mai bine de un secol.
Constructia a fost cuprinsa de flacari inalte de cativa metri, chiar sub ochii proprietarilor. In timp ce focul musca din cladire, pompierii, dar si localnicii, au incercat sa mai domoleasca parjolul. Eforturile lor au fost insa in van. N-au reusit sa mai salveze mare lucru.
In momentul in care conacul boieresc din localitatea suceveana Zvoristea, construit in mare parte din lemn, a fost cuprins de flacari, proprietarii erau inauntru. Ei au fost cei care au dat alarma si au chemat disperati ajutoare.
"Ne-am trezit cu foc in spate la casa. Am vazut fum si am auzit cum trosneste, ca daca e o casa veche de o suta si zece ani va dati seama ca lemnul era foarte uscat", a spus proprietarul, Viorel Siminiuc.
In scurt timp, valvataia a pus stapanire pe intreaga cladire.
"S-a extins foarte rapid si pe o suprafata foarte mare. Nu s-a putut interveni, fiind o cladire foarte inalta", a spus un satean.
Dupa zeci de minute de lupta cu focul, pompierii au reusit sa stinga incendiul. "Intr-un sfert de ora era totul in flacari, tot, tot. Daca veneau masinile de pompieri salvam parterul", a mai spus proprietarul.
"La mai bine de jumatate de ora au venit dupa ce am sunat. La o cocioaba mica trimit patru masini si la ditamai hardughia vin doua masini. Si astea fara apa", a spus Liliana Rasnic, sora proprietarului.
"Am fost anuntati ca arde o casa veche taraneasca. Am plecat cu doua autospeciale din unitate. Cand am ajuns aici si am vazut amploarea incendiului am mai chemat o autospeciala de sprijin. Am ajuns suficient de repede. Chiar am riscat si am venit in viteza foarte mare", a spus Florin Apocanitei, ISU Suceava.
Oamenii spun ca au renovat recent parterul. Acum, in prag de sarbatori, au ramas pe drumuri.
"Fratele si cumnata au ramas cu ce e pe ei. El e in slapi si ea e in sosete...", a mai spus sora proprietarului.
Proprietarii au reusit sa salveze doar un ceas cu pendul, din secolul al 19-lea. Cladirea nu era asigurata, iar pagubele depasesc o suta de mii de euro. Luni, pe lumina, pompierii urmeaza sa stabileasca si de la ce a pornit totul.