S-ar putea ca războiul din Ucraina să se încheie până la sfârșitul anului. Momentul de cotitură va fi în a doua jumătate a lui august.

Este estimarea surprinzător de precisă, dar și optimistă, făcută de generalul ucrainean care conduce informațiile militare.

Acesta susține că Rusia pierde războiul și că ar fi în curs de desfășurare, la Moscova, un proces de înlăturare de la putere a lui Vladimir Putin.

Ucraina, pe cale să câștige bătălia pentru Harkov

În orice caz, Ucraina este pe cale să câștige bătălia pentru Harkov, după ce forțele ruse ar fi renunțat la tentativa de a încercui al doilea oraș, ca mărime, al țării.

Quentin Sommerville, corespondent BBC: „Luptătorii pe care îi vedeți sunt din Harkov. Luptă pentru Ucraina, dar luptă și pentru orașul lor. Este o bătălie cu inamicul aproape. Fiecare centimetru de teren pe care îl câștigă, fiecare kilometru în plus ocupat, permit orașului lor un răgaz, îl feresc de artileria rusă, pe care o puteți auzi.”

Invadatorii se retrag din zona Harkov, renunţând la tentativele de încercuire a celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în partea de nord-est. Numai în ultimele zile, forţele ucrainene au cucerit mai multe aşezări din apropierea Harkovului.

Ce spun cei din regimentul Azov despre luptele de la Mariupol

Andriy Tsaplienko, corespondent ucrainean: „Un tanc trofeu, un T-72 rusesc. În stare destul de bună, funcţional. Doar câteva zgârieturi. Deja a fost vopsit în culorile Ucrainei. Va lupta de acum de partea binelui.”

Continuă asaltul asupra ultimei redute a rezistenței ucrainene la Mariupol în sud.

Sviatoslav Palamar, comandant în regimentul Azov: „Vom rezista cât putem. Într-adevăr, avem probleme cu muniția, alimentele, apa și medicamentele, dar continuăm să rezistăm.”

Anna Ivleeva, soția unui militar din Regimentul Azov: „Ca să înțelegeți, nu mai sunt luptători sănătoși la Azovstal. Sunt soldați răniți, cu răni mai grave sau mai ușoare. Dar acești oameni intră mereu și mereu în luptă. Unii au două-trei răni, dar tot luptă. Doar cei care și-au pierdut membrele sau nu mai pot sta în picioare nu mai luptă.”

Stavr Vishnyak, tatăl unui militar din Regimentul Azov: „Îi cerem președintelui Republicii Populare Chineze să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unei proceduri de evacuare, să acționeze ca un intermediar și garant de securitate.”

Situația războiului în Donbas 

Trupele rusești retrase din diferite zone sunt concentrate în regiunile Luhansk și Donețk, din est. Dar - susțin ucrainenii - nu reușesc să obțină progrese importante nici în așa-numita bătălie pentru Donbas. Imagini difuzate de Ministerul ucrainean al Apărării arată distrugerea unui pod de pontoane peste râul Donețk și zeci de vehicule blindate rusești distruse.

Trecând prin baraje de mine, plantate de ruși, un reporter a ajuns la epava unui elicopter rusesc, doborât de ucraineni. Este o armă în valoare de 15 milioane de dolari.

Corespondent: „Iată-l, un MI-28 rusesc `Vânătorul nopții`. A fost ultima lui vânătoare. A devenit prada apărării anti-aeriene ucrainene. Și, judecând după muniția completă, nu a apucat să tragă nici o singură lovomanitură.”

Între timp, şeful informaţiilor militare ucrainene a făcut cea mai precisă dar şi optimistă estimare de până acum în privinţa mersului războiului.

„Momentul de cotitură va fi în august”

Kyrylo Budanov, șeful inteligenței militare din Ucraina: „Momentul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august. Cea mai mare parte a acţiunilor combatante active se va încheia până la sfârşitul acestui an.”

Într-un interviu exclusiv pentru Sky News, generalul maior Kirilo Budanov a mai susţinut că un proces de înlăturare a lui Vladimir Putin de la putere este în curs de desfăşurare în Rusia, dar și că Putin ar fi bolnav de cancer.

Kyrylo Budanov, șeful inteligenței militare din Ucraina: „Acest lucru va duce la o schimbare în conducerea Federației Ruse. Procesul a fost deja lansat în această direcţie. Putem confirma că (președintele Vladimir) Putin se află într-o stare psihică și fizică foarte proastă. Este foarte bolnav. Are mai multe boli, inclusiv cancer.”

Invazia rusă în Ucraina înseamnă însă distrugeri, vărsare de sânge și suferință. Un băiat de 18 ani își crește singur cele patru surori mai mici după ce mama lor a fost ucisă într-un bombardament.

Un adolescent din Ucraina își crește singur surorile după ce mama lor a fost omorâtă

Vyacheslav Yalov, adolescent ucrainean care își crește surorile singur după ce mama lui a fost omorâtă: „Mama a murit în braţele mele. Am încercat s-o salvez, dar... Zăcea acolo, ultimele ei cuvinte au fost: ’Sunt bine’.”

Pe diferitele fronturi, forţele invadatoare au pierderi, de echipamente militare dar și de vieți omenești. Soldaţii ucraineni încarcă în vagoane frigorifice cadavrele soldaţilor ruşi găsite în regiunea Kiev, aşteptând potenţiala trimitere în Rusia.

Volodimir Liamzin, colonel al Forțelor Armate Ucrainene: „Sute de trupuri ale ocupanţilor (ruşi) sunt ţinute aici. Sunt mai multe astfel de trenuri pe teritoriul Ucrainei. Noi suntem gata să le trimitem ruşilor chiar şi mâine, chiar de astăzi. Dar, până acum, nu avem niciun apel de la partea rusă pentru preluarea militarilor lor morţi. Ei au, aşa, o poveste: `Noi nu îi abandonăm pe ai noştri.` Dacă n-ar fi basme, aceste trupuri nu ar fi acum aici. Sunt sute de cadavre în vagoane frigorifice - este un fapt care arată că ruşii chiar îşi abandonează oamenii.”

CITEȘTE ȘI: Tren frigorific plin cu cadavre ale soldaților ruși, abandonat în Ucraina de armata lui Putin. FOTO ȘI VIDEO