Un clopot de biserică din 1555 va fi returnat Poloniei, după ce a fost furat de naziști

29-12-2020 21:54


Un clopot de biserică din 1555 va fi returnat Poloniei, după ce a fost furat de naziști

Un clopot de biserică furat de naziști va fi returnat Poloniei după 77 de ani.

 

Clopotul de biserică a fost turnat în 1555 și a fost luat de ostașii naziști cu intenția de a fi topit și transformat în gloanțe, la fel ca multe altele din teritoriile ocupate. Acesta, furat din localitatea Slawiecice (sudul Poloniei), în al Doilea Război Mondial, a scăpat însă și a fost descoperit de abia acum.

Un pastor polonez a dat de urma clopotului în Münster, după ce enoriașii au început să-l caute în urmă cu aproximativ doi ani. Au fost norocoşi, după cum a spus dioceza Münster din Germania, deoarece naziştii au topit aproximativ 80.000 de clopote pentru a face arme şi muniţie, arată news.ro.

Potrivit diocezei, Marian Bednarek a găsit clopotul de 400 de kilograme. El se afla de mai multe decenii, neobservat, alături de alte două clopote, în curtea bisericii catolice din oraş.

După război, unele clopote care nu au fost topite pentru metalul lor au fost returnate, dar 1.300 care au fost confiscate din teritorii estice precum Polonia au fost păstrate iniţial într-un cimitir de clopote din Hamburg, iar fotografii cu acestea au fost păstrate într-o arhivă în Nuremberg.

Dioceza a spus că autorităţile militare au interzis returnarea clopotelor în est şi, în schimb, ele au fost împrumutate parohiilor din vechea Germanie de Vest.

Clopotul nu va fi trimis înapoi, în locul de origine, din cauza pandemiei. Când va ajunge la biserica St. Catherine va fi sub forma unui împrumut permanent, pentru că, oficial, aparţine statului german.

„După 77 de ani, să mai aşteptăm o lună sau aşa ceva nu mai contează”, a spus Hans Manek, fost locuitor al Slawiecice, bisericii catolice din Münster.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO