Tot ce trebuie să știi despre tulpina britanică a virusului Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Tulpina britanică a Covid-19, mai contagioasă și mai agresivă, a apărut pe 8 ianuarie și în România. Până în prezent, în țara noastră au fost identificate patru cazuri. Vestea bună este că ambele vaccinuri sunt eficiente și împotriva tulpinei britanice.

 

Mutația descoperită în decembrie 2020 la SARS-CoV-2 în Marea Britanie, denumită generic tulpina britanică, este mult mai contagioasă și poate avea o mortalitate cu 30% mai mare decât varianta obișnuită a virusului.

Ulterior, au mai fost descoperite două mutații ale virusului, în Africa de Sud și Brazilia, dar aceste variante nu sunt la fel de agresive precum cea britanică.

Una dintre mutațiile descoperite la tulpina britanică permit virusului să ofere rezultate fals-negative la unele teste rapide de depistare a Covid-19, ceea ce îl face mai greu de depistat și contribuie astfel la o rată mai mare de transmitere, arată o cercetare a Universității din Suceava, care a anunțat luni al patrulea caz de infectare cu această variantă a virusului în țara noastră.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România, bilanț 25 ianuarie. 1.551 de cazuri noi de infectare și 65 de decese
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

”Dintre mutațiile observate, prezintă o importanță deosebită mutația N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de atașarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Și acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, arată oamenii de știință de la universitatea suceveană.

Tulpina britanică poate fi depistată doar în urma analizelor speciale de laborator, în urma unei secviențeri care, la această dată, se poate realiza în România doar în două locuri- la Institutul Matei Balș și la Institutul Cantacuzino.

 

Comisia Europeană cere regim mai strict la frontiere

 

Noua tulpină s-a răspândit cu rapiditate în zeci de țări din toată lumea, iar statele iau măsuri speciale de protecție în acest sens.

Bulgaria, de exemplu, impune obligativitatea prezentării unui test Covid-19 tuturor persoanelor care intră în țară, în timp ce Marea Britanie va înăspri controalele la frontieră din cauza noilor variante ale virusului, iar Germania susține că mutația britanică va deveni tulpina dominantă în această țară.

Îngrijorările legate de contagiozitatea mai ridicată a tulpinei britanice au determinat Comisia Europeană să ceară un regim mai strict la frontiere, cu testare PCR a tuturor călătorilor.

La rândul său, Israel a hotărât luni să interzică total traficul aerian internațional de pasageri, timp de o săptămână, pentru a opri răspândirea tulpinei britanice.

Pe fondul neliniștilor legate de această tulpină britanică a Covid-19, mai contagioasă și mai letală, există însă și o veste foarte bună.

Ambele vaccinuri anti-Covid-19 existente la această oră și folosite deja în toată lumea, inclusiv în România, sunt eficiente și împotriva mutațiilor, inclusiv a celei din Marea Britanie.

Germanii de la BioNTech, cei care au dezvoltat împreună cu partenerii americani de la Pfizer vaccinul cel mai folosit în prezent, au anunțat că produsul lor este eficient și împotriva tulpinei britanice.

 

Ministerul Sănătății confirmă că vaccinul Pfizer este eficient împotriva tulpinei britanice

 

Informația a fost confirmată și de Ministerul Sănătății, care a precizat oficial că vaccinul Pfizer funcționează și împotriva tulpinei britanice.

”Tulpina B.1.1.7 a virusului SARS-CoV-2, identificată inițial în Marea Britanie, ulterior în mai multe state, a provocat îngrijorare datorită transmisibilității mai mare decât a tulpinilor descrise anterior dar și datorită numărului crescut de mutații acumulate la nivelul proteinei Spike, care ar putea reduce eficacitatea vaccinului. Într-un studiu recent care vizează evaluarea eficienței răspunsului imun indus de vaccin asupra noii tulpini nu s-au identificat diferențe semnificative în ceea ce privește activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul a 16 persoane vaccinate cu Comirnaty (BioNTech/Pfizer) asupra tulpinii B.1.1.7 comparativ cu tulpina de referință (varianta inițială a virusului). Menționăm că, deși foarte încurajatoare, aceste prime rezultate nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate pentru a fi supuse evaluării critice a altor cercetători”, a transmis Ministerul Sănătății.

La fel de bine se comportă și vaccinul Moderna, americanii anunțând luni că serul lor produce anticorpi care neutralizează și noile variante ale Covid-19, descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

”Trebuie să vedem evoluția epidemiologică, însă vestea bună este că această tulpină este sensibilă la vaccinurile existente în momentul de față, deci speranța vaccinării se menține”, a declarat și secretarul de stat Andrei Baciu.

Cât despre protecția împotriva tulpinei britanice, aceasta nu diferă cu nimic de felul în care ne-am protejat până acum împotriva Covid-19: purtarea corectă a măștii, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și spălarea mâinilor.

”Măsurile sunt exact aceleași. Trebuie să purtăm mască. La fel de important este să purtăm mască și după prima doză. Știm că răspunsul imunitar maximal ca urmare a vaccinării survine cam la 7 zile de la a doua doză, deci să nu trăim cu o falsă speranță imediat după prima vaccinare”, a mai spus secretarul de stat.

Ministerul Sănătății recomandă populației testarea pentru Covid-19 la primele simptome ale bolii.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Ce înseamnă eficacitate 95% a vaccinului anti-Covid utilizat în România. Explicațiile Ministerului Sănătății
Ce înseamnă eficacitate 95% a vaccinului anti-Covid utilizat în România. Explicațiile Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătăţii a explicat, luni, că eficacitate de 95% a unui vaccin împotriva noului coronavirus înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană imunizată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.

Coronavirus România, bilanț 25 ianuarie. 1.551 de cazuri noi de infectare și 65 de decese
Coronavirus România, bilanț 25 ianuarie. 1.551 de cazuri noi de infectare și 65 de decese

Coronavirus România, bilanț 25 ianuarie. Până astăzi, 25 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 712.561 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai
Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai "virulentă", din Marea Britanie

Autorităţile americane ar trebui să se aştepte la ce este mai rău în legătură cu noua tulpină a coronavirusului, a declarat duminică expertul-şef în boli infecţioase din SUA, dr. Anthony Fauci, potrivit DPA.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.