Un cartier din Craiova e acoperit cu cenușă. Are și fier, pentru că oamenii o strâng cu magnetul: „Îmi ronțăie în gură”
Străzi și gospodării acoperite de cenușă, în Craiova! Oamenii se plâng că de câteva zile sunt sufocați de aerul încărcat cu particule de cărbune și cenușă provenite de la o termocentrală.
Localnicii spun că aerul plin de praf e aproape irespirabil și că situația se agravează de la un an la altul. Reprezentanții termocentralei CET 2 recunosc problemele și spun că de vină este instalația veche.
Cartierul craiovean Bariera Vâlcii este acoperit de cenușă, de vineri, deși cei de la Termocentrală susțin că a fost vorba de o defecțiune care a durat doar o oră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Mături acum și în 10 minute, un sfert de oră, se vede depunerea”, arată o localnică.
O femeie a ajuns marți seară la spital, de urgență, din cauza poluării.
„Am făcut treabă în curte și mi-a intrat cenușă în ochi, ploua efectiv cu cenușă. Era o durere îngrozitoare”, explică ea.
Femeie: „Sunt anumite perioade în care efectiv suntem îngropați în cenușă. Dacă vreau să mă bucur și eu de un aer curat, să mănânc sau să îmi beau cafeaua dimineața în aer liber, în ghilimele curat, îmi ronțăie în gură cenușa”.
Oamenii susțin că pulberea conține și metal, pentru că o pot strânge cu magnetul.
Oamenii spun că resimt poluarea mai ales în perioada în care începe furnizarea agentului termic.
Localnic: Am făcut petiții la primărie, la ministerul Mediului, peste tot aproape
Reporter: Și nu aveți niciun răspuns?
Localnic: „Răspund că nu este nicio problemă în zonă, că a fost o defecțiune pe moment, dar problema este zilnic de vreo doi ani”.
Dan Vasile, director CET 2 Craiova: „Poate din cauza condițiilor meteo au mai fost spulberări pe cenușă acumulată de-a lungul timpului, pe care noi încercăm să o strângem, să o eliminăm într un fel sau altul”.
Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: „În situația în care apar depășiri, atunci operatorul este obligat să anunțe Agenția de protecția mediului și Garda de Mediu, lucru pe care îl verificăm”
Garda de Mediu Dolj a amendat anul acesta de două ori Termocentrala CET 2 cu 10.000 de lei , din cauza aceloraşi probleme de calitate a aerului.