Un caine bolnav de artroza va fi supus unui tratament experimental cu celule stem. Metoda ar putea fi extinsa si la oameni
Pims, un caine de 13 ani care sufera de artroza va fi supus unui tratament experimental cu celule stem.
Medicii ii vor recolta celule din grasimea de pe coapse si le vor injecta in articulatii pentru regenerare. In acest fel, cainele ar trebui sa scape de dureri si sa se poata misca. Asemenea teste pe animale se fac in speranta ca intr-o buna zi metoda va putea fi aplicata si la oameni.
Faceti cunostinta cu Pims, un catel simpatic, dar suferind. Are artroza la sold si abia se mai poate misca. Milosi, stapanii vor sa-l scape de dureri, in conditiile in care calmantele nu mai au efect. Cainele Pims, care a devenit obiect de studiu pentru reprezentantii Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa, va fi suspus unui tratament cu celule stem.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul lui Pims tratamentul regenerativ consta in recoltarea de tesut adipos de pe coapse. Din tesut se extrag apoi celulele stem care ulterior se administreaza atat intravenos, cat si direct in articulatii.
Prof. dr. Dana Jianu, co-presedinte Societatea internatioanala de medicina si chirurgie regenerativa: "Metoda e eficienta si in timp ar putea fi folosita si la om".
In Romania, terapia cu celule stem din grasime a fost aplicata pe animale inca de anul trecut. Prima pacienta a fost catelusa Bibi, in varsta de 9 ani bolnava de reumatism, care dupa o luna si jumatate, si-a recapatat mobilitatea.
Cel mai eficient tratament cu celule stem este cel folosit in tratarea osteoartritei la caini, precum si leziuni ale oaselor, tendoanelor, articulatiilor si ligamentelor.
Pana la aplicarea metodei la oameni mai este insa cale lunga. Mai ales ca pentru aprobarea unei astfel de metode e nevoie de ani de studii clinice din care sa rezulte ca beneficiile sunt net superioare riscurilor.