Un barbat suspectat de trei asasinate comise in Chisinau a fost arestat la Bucuresti
Suspectul principal in trei asasinate, comise in Chisinau, incinerarea cadavrelor si ingroparea resturilor intr-o groapa comuna, a fost arestat la Bucuresti, crimele fiind comise in 2000, dupa tranzactionarea unor autoturisme furate.
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cerut, duminica, Tribunalului Bucuresti, arestarea lui Robert Girleanu, pentru omor calificat si deosebit de grav.
Girleanu are cetatenie romana si moldoveana.
Instanta a admis cererea procurorilor si a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia.
Potrivit Parchetului ICCJ, in 16 decembrie 2000, victima P.A. a parasit domiciliul situat in municipiul Chisinau, Republica Moldova, in jurul orei 9.30, ulterior intalnindu-se cu G.M. si B.I., apoi s-au deplasat in zona Pietei Centrale din Chisinau. De aici, cei trei, la invitatia lui Robert Girleanu, s-au deplasat in raionul Ialoveni. Aici, atat P.A., cat si B. I. si G.M. au fost imobilizati, lipsiti de libertate si introdusi intr-o locuinta de catre Robert Girleanu, Vitalie Virtos, Serghei Ivan Banaru si C. D. N.
La instigarea lui Ion Anton Druta, la aceeasi data, Girleanu i-ar fi omorat prin impuscare pe P.A., G.M. si B. I., dupa care cadavrele au fost transportate intr-o zona forestiera din apropiere unde au fost incinerate si ulterior ingropate intr-o groapa comuna.
Potrivit anchetatorilor, cele trei victime se ocupau cu vanzarea-cumpararea de autoturisme furate. "In acest context, mobilul crimei l-a constituit un interes material, respectiv faptul ca victimele G.M. si B.I. valorificasera un autoturism sustras, pastrand banii, fara a o imparti conform intelegerii anterioare cu inculpatii si invinuitii in cauza. Cadavrele celor trei au fost descoperite la 12 decembrie 2008, de catre autoritatile judiciare ale Republicii Moldova, stabilindu-se identitatea acestora in persoana numitilor P.A., G.M. si B. I., la data de 7 octombrie 2009, in urma unei expertize medico-legale", explica sursa citata.
Dosarul a fost format ca urmare a sesizarii adresate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de P.P. (mama victimei P.A.) cu privire la faptul ca, la data de 16 decembrie 2000, Girleanu Robert a omorat-o prin impuscare pe victima P.A. si care, ulterior, a fost ingropata impreuna cu cadavrele a inca doua persoane, cetateni moldoveni.
Cauza a fost ulterior inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar prin rezolutia procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din 10 martie 2011, dosarul a fost preluat, in vederea efectuarii urmarii penale, de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Preluarea cauzei a avut la baza faptul ca victima P.A. avea, la data savarsirii faptei dubla cetatenie, romana si moldoveana, iar principalul suspect, Girleanu Robert, dupa savarsirea faptei, a dobandit, de asemenea, cetatenie romana si are domiciliul pe teritoriul Romaniei. Ministerul roman Public arata ca Procuratura Generala a Republicii Moldove, prin rechizitoriul din 6 octombrie 2010, s-a dispus trimiterea in judecata a Ion Anton Druta, pentru participatie in calitate de organizator la omorul premeditat in privinta a trei persoane in scopul ascunderii unei alte infractiuni profitand de neputinta victimei de a se apara.
Prin acelasi rechizitoriu, materialul de urmarire penala a fost disjuns (separat-n.r.) fata de Robert Vasile Girleanu, cercetarile fiind continuate de procurorii Sectiei de Exercitare a Urmaririi Penale pe Cauze Exceptionale din cadrul Procuraturii Republicii Moldova.
Pe numele acestuia, Judecatoria Centru Chisinau a emis in data de 26 februarie 2010 un mandat de arestare in lipsa pentru 30 de zile. De asemenea, s-au emis mandate de arestare in lipsa fata de Vitalie Virtos si Sergiu Banaru.
Desi autoritatile judiciare ale Republicii Moldova au efectuat demersuri in vederea extradarii Robert Girleanu, fiind emis in cauza un mandat de arestare internationala. Girleanu nu a putut fi predat autoritatilor moldovenesti, intrucat intre Romania si Republica Moldova nu exista niciun acord bilateral prin care sa poata fi extradati proprii cetateni.
In cauza aflata in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica, la data de 11 mai 2011, s-a solicitat prin Comisie Rogatorie Autoritatilor Judiciare ale Republicii Moldova audierea unui numar de doisprezece persoane, precum si remiterea actelor de urmarire penala efectuate in cauza privind disparitia si, ulterior, omorul savarsit asupra victimei P. A.
"S-a constatat ca, in cauza, competenta efectuarii urmaririi penale si a judecarii, in ceea ce il priveste pe Robert Girleanu, sub aspectul infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav, apartine de asemenea si autoritatilor judiciare romane intrucat, fiind incidente dispozitiile art. 4,5 si 6 din Codul penal roman care instituie principiile personalitatii, realitatii si universalitatii legii penale romane, in conditiile in care, la data savarsirii omorului, victima P.A. avea si cetatenia romana pe care a dobandit-o in 1996", arata Ministerul Public.
Pe de alta parte, intr-un alt caz, Robert Girleanu este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) intr-un dosar in care sunt pusi sub acuzare Dumitru Mina (43 de ani), lucrator vamal la Directia Municipiului Bucuresti pentru Accize si Operatiuni Vamale, Marius Florea (38 de ani) si Daniel Valentin Negut (43 de ani), pentru aderare si sprijinire a unui grup de criminalitate organizata, complicitate la contrabanda si complicitate la folosirea la autoritatea vamala a documentelor vamale de transport sau comerciale care se refera la alte marfuri sau bunuri decat cele prezentate in vama.
In 11 noiembrie 2010, procurorii DIICOT au ridicat sapte persoane implicate in contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova si Ucraina. Atunci, intr-o hala a unei societati comerciale din Municipiul Urziceni, judetul Ialomita a fost descoperita si ridicata cantitatea de 1.339 de baxuri de tigarete (13.397.500 de tigarete) de diferite marci, provenind din Republica Moldova si Ucraina.
Taxele vamale aferente capturii de tigarete depasesc suma de 1.000.000 euro, informa DIICOT. In acest dosar, in 25 noiembrie 2010, procurorii DIICOT l-au mai retinut si pe Ilie-Iulian Pitulan, angajat vamal DJAV Galati - Biroul Vamal Giurgiulesti, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, complicitate la contrabanda si complicitate la folosirea la autoritatea vamala de documente vamale de trasport sau comerciale care se refera la alte bunuri decat cele prezentate in vama.