Un bărbat din Neamț, în stare gravă după ce a fost infectat cu un virus periculos. Poate fi contractat în zonele de munte
Un bărbat de 72 de ani din Neamţ este în stare gravă, diagnosticat cu o boală rară, care i-a afectat organele interne, în special funcţia renală. Vorbim despre Hantavirus, boală transmisă de şobolanii sălbatici.
Omul spune că recent a fost la tăiat de lemne în pădure şi e posibil să fi băut apă din surse contaminate. Acum este internat la Terapie Intensivă în Spitalul Parhon din Iaşi, iar medicii încearcă să-i salveze viaţa. Infecţia cu hantavirus provoacă febră şi hemoragii puternice, tensiune scăzută şi dureri de rinichi.
Bărbatul locuieşte în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, iar medicii spun că localnicii din astfel de comunităţi sunt expuşi la infecţia cu hantavirus, din cauza rozătoarelor din zonele montane, în special a şobolanilor. Pacientul, în vârstă de 72 de ani, este în stare gravă, are insuficienţă renală, dar şi hepatică. A fost trecut pe dializă, spun medicii nefrologi de la Spitalul Parhon din Iaşi, care se ocupă de el.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr Ionuț Nistor, medic nefrolog, Spitalul I C Parhon Iași: „Este un caz foarte grav. Recent a fost confirmat cu infecţie cu Hantavirus. Familia acestui pacient a declarat că pacientul a fost plecat în pădure, în zona judeţului Neamţ, pentru a tăia lemne. Funcţiile lui vitale sunt, în prezent, sunt afectate.”
Infecţia cu Hantavirus este extrem de rară şi de regulă apare la persoanele care stau în apropierea pădurilor sau în spaţii insalubre. Chiar şi cei care merg în drumeţii montane sunt expuşi riscului de infecţie.
Doina Matfei, şef secţie CPU Spital I. C. Parhon Iași: „Virusurile se transmit de la şobolanii din pădure, nu de la şobolanii din oraş, prin inhalarea urinii aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure, pe locuri neamenajate sau pe lemne multe. Afectarea renală este severă, putând duce la hemoragii abdominale.”
Boala apare atunci când oamenii consumă apa din surse neverificate, contaminate de rozătoarele sălbatice, purtătoare ale virusului, spun medicii infecţionişti.
Dr Florin Roșu, medic infecţionist: „Hantavirus este o boală foarte severă, cu repercursiuni importante asupra organismului, ce cele mai multe, ori, din nefericire fatale. Pacientul are nevoie de îngrijire în ATI şi funcţia renală este afectată, de multe ori, în mod iremediabil. Dacă apare febra, dacă apar dureri musculare, dacă apar sângerări de orice natură, să venim imediat la medic.”
În România, primul caz de infecţie cu hantavirus a fost depistat în 2008 şi a fost tratat tot de medicii spitalului Parhon din Iaşi. Ultimul caz a fost în iunie 2019, la aceeaşi unitate medicală, unde, în total, au fost vindecaţi aproximativ 30 de bolnavi în ultimii 13 ani.