Românul ”Virus”, unul dintre cei mai periculoşi hackeri din lume, va fi extrădat din Columbia în SUA

×

Arestat în Columbia, hakerul roman zis „Virus” acuză poliţia din Bogota că îi sunt încălcate drepturile.

Mihai Ionuţ Păunescu, considerat unul dintre cei mai periculoşi hackeri din lume, este acuzat că ar fi furat, împreună cu alţi complici, 25 de milioane de dolari. Şeful poliţiei din Columbia spune că românul făcea parte dintr-o reţea şi va fi extrădat în Statele Unite.

Hackerul Mihai Ionuț Păunescu: „Nu vreau să vorbesc cu tine. Dă-mi actele și lasă-mă să le semnez. Încalci legile și nu-mi sunt respectate drepturile. Vreau un contact de la ambasadă”.
Polițist: „Ok. Cu avocatul tău. Ai un avocat”.
Hackerul Mihai Ionuț Păunescu: „Vreau un translator”.

În această discuţie, Mihai Ionuţ Păunescu protestează în faţa ofiţerului care îl supraveghează în arestul poliţiei din Bogota. Directorul poliţiei din Columbia spune că la ancheta au colaborat autorităţile americane şi ofiţeri veniţi din Europa. Au analizat sisteme de operare şi numeroase mailuri pentru a evalua pagubele.

Jorge Luis Vargas Valencia, Poliţia Naţională Columbia: „Mai mulţi tehnicieni care au călătorit din Statele Unite au venit de la agenţiile de investigaţii şi am făcut ancheta împreună, iar în următoarele săptămâni vor fi şi mai multe cercetări”.

Românul este acuzat la New York că ar fi creat un virus, denumit „Gozi”, care, din 2007 până în 2012, a infectat computerele a peste un million de persoane pe care le-ar fi păgubit cu 25 de milioane de dolari. Acces ilegal la un sistem informatic şi fraudă bancară sunt acuzaţiile formulate de americani împotriva românului.

Virusul creat de Ionuţ Mihai Păunescu se instala în calculator printr-un document PDF. Din acel moment, copia şi transmitea conturile şi parolele posesorilor, indiferent că vorbim despre persoane private, corporaţii sau bănci din opt țări. Cu acest virus ar fi intrat şi în calculatoarele NASA.

Zis şi „Virusul”, Ionuţ Mihai Păunescu a fost arestat în România în 2012 şi eliberat după patru ani, timp în care autorităţile nu soluţionaseră cererea de extrădare formulată de americani. De atunci, i se pierduse urma.

Reporter: „A atacat şi sisteme din Columbia?”
Jorge Luis Vargas Valencia, Poliţia Naţională Columbia: „Încercăm să aflăm acest lucru. Și nu doar în Columbia, ci în America Latină. Avem informații din Europa și tehnicienii care au venit verifică platformele din toată America”.

Autorităţile din Columbia îl vor extrăda pe Ionuţ Mihai Păunescu în Statele unite, unde va fi judecat.

Citește și...
Hacker român care a furat date de la NASA, arestat în Columbia. Virusul creat de el ar fi afectat cel puțin opt țări
Hacker român care a furat date de la NASA, arestat în Columbia. Virusul creat de el ar fi afectat cel puțin opt țări

Autoritățile columbiene spun că au arestat un hacker român care este căutat în Statele Unite pentru răspândirea unui virus care a infectat peste un milion de computere în perioada 2007-2012.

Recomandări
Cinci oameni au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti. Primele imagini de la fața locului
Cinci oameni au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti. Primele imagini de la fața locului

Mai multe persoane au fost găsite moarte, marți, într-o casă din Bascov, lângă Pitești, în Argeș.

Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%.

Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.