Un bărbat nu reușește să scape de Covid-19 de 48 de zile. Nici medicii nu înțeleg de ce

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul pregătește spitale de campanie sau spații speciale amenajate în hale, săli de expoziție ori stadioane din mai multe orașe pentru internarea pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19.

Oficialii vor ca acești bolnavi să nu mai fie tratați în spitale, cum se întâmplă acum, dar să nu ajungă nici acasă, unde își pot infecta familia. Numărul celor cu forme ușoare va crește odată cu mărirea capacității de testare și introducerea testelor contra cost în clinicile private.

Fără să aibă vreun simptom, Andrei Scrab a fost confirmat pozitiv pe 17 martie. Tot de atunci este internat într-un salon al spitalului de boli infecţioase din Iaşi. În aceeaşi clădire, dar în saloane diferite, sunt bolnavii Covid cu probleme grave.

Andrei Scrab: „Deci azi se împlinesc 6 săptămâni şi 2 zile de la internare şi de la primul test 48 de zile.”

În tot acest timp Andrei s-a simţit bine. Nu febră, nu tuse, nici probleme respiratorii.

Citește și
politie
Filtrele de poliţie vor împânzi toată ţara de 1 mai. În ce condiții puteți face grătar

Andrei Scrab: „A fost puţin ciudat şi pentru ei, analize bune, stare de sănătate bună, nu prezint simptome, fizic, psihic, nu înţeleg nici ei de ce corpul meu nu a reuşit să elimine virusul.”

Manager Spital: „Cam în proporţie de 20% sunt asimptomatici. Stau câtedoată chiar pentru perioade lungi pentru că negativarea corectă nu apare la 14 zile… am avut spitalizări lungi, de peste 4 săptămâni.”

În România protocolul actual prevede că asimptomaticii sau cei cu forme uşoare sunt automat internaţi în spitale. Unde există îngrijire de specialitate dar şi riscul infecţiilor nosocomiale.

Mihaela Savu: „Febra este simptomul cardinal care decide dacă pacientul are o formă mai severă a bolii sau o formă foarte ușoară care poate fi tratată la domiciliu. Pacienții simptomatici şi oligosimptomatici, după 14 zile nu există niciun risc să mai transmită virusul.”

Doctorul Mihalea Sava face parte din "reţeaua de solidaritate" şi este medic infecţionist la spitalul universitar din basel. Spune că în Elveţia pacienţii cu forme uşoare ori asimptomatici sunt trataţi la ei acasă.

Mihaela Sava: „ În absolut nicio condiţie nu suntem de acord că un pacient care nu necesită internare clinică să fie internat. Dacă condiţia lui îi permite să fie izolat la domiciliu, să fie izolat fie într-un hotel, în niciun caz să nu fie internat în spital. Pacienții suprasolicită riscul, sunt expuşi la riscuri să cotnracteze boli dăunătoare pe termen lung.”

În România, ca şi în Italia, izolarea la domiciliu ar face mai mult rău decât bine. Şi asta pentru că mulţi romani locuiesc în spaţii mici sau împart gospodarii cu famila extinsă şi membri de toate vârstele.

Ludovic Orban: „Vom evita cât de mult tratarea la domiciliu a persoanelor asimptomatice sau cu simptome uşoare, mai ales în acele domicilii unde nu se poate permite izolarea, de exemplu, în aparatment de bloc unde e f complicat ca memebri familiei să fie desprinşi ca circuit

La nivelul comisiei ştiinţifice, specialiştii recomandă stabilirea unor spaţii tampon în afara spitalelor unde să fie duşi cei cu forme uşoare sau fără simptome.

Virgil Musta: „Se identifică aceste spaţii unde vor beneficia de servicii medicale și unde vor sta persoane în condititii de izolare.”

Ludovic Orban, prim-ministru: „La Târgu Mureş, universitatea a amenajat astfel de spaţiu care va fi dat în administrarea spitalului județean. La Cluj e în curs de amenajare un astfel de spațiu.”

Avem deja asemenea spaţii în Bucureşti, Otopeni, Arad, Timişoara sau Constantă şi ...cam atât. Nevoia este însă în mare odată cu creşterea capacităţii de testare.

Citește și...
Specialist boli infecțioase:
Specialist boli infecțioase: "Povestea celui de-al doilea val e o fantezie". Cum va evolua pandemia

Declarațiile autorităților franceze privind un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, în cazul unei relaxări a măsurilor de relaxare, sunt contrazise de un medic francez, Didier Raoult, specializat în boli infecțioase, scrie publicația Le Libre.

Filtrele de poliţie vor împânzi toată ţara de 1 mai. În ce condiții puteți face grătar
Filtrele de poliţie vor împânzi toată ţara de 1 mai. În ce condiții puteți face grătar

Polițiștii, jandarmii și militarii se pregătesc intens pentru 1 mai. Își vor petrece ziua muncii  în misiune, ca să-i oprească pe cei care nu vor să respecte ordonanțele militare și au de gând să încingă un grătar, ori să dea o fugă până la mare.

Orașul în care circulaţia tuturor autovehiculelor va fi interzisă în 1 şi 2 mai
Orașul în care circulaţia tuturor autovehiculelor va fi interzisă în 1 şi 2 mai

Circulaţia maşinilor, autoutilitarelor şi motocicletelor va fi interzisă vineri şi sâmbătă în municipiul Blaj, în vederea prevenirii şi limitării infecţiilor cu coronavirus, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Coronavirus România, 29 aprilie. 693 de decese şi 11.978 persoane infectate
Coronavirus România, 29 aprilie. 693 de decese şi 11.978 persoane infectate

Coronavirus România, 29 aprilie. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, în ţara noastră sunt 11.978 persoane infectate cu coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 693.

Recomandări
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa

India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația
LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația

Codurile galben și portocaliu de vreme rea, ce au cuprins România, au adus probleme în multe județe. A nins și a viscolit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar vizibilitatea a fost scăzută.

ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineața, mai multe atenționări de vreme rea.