Un bărbat a fost agresat, după ce a surprins doi indivizi că tăiau copaci din zona retrocedată a parcului IOR
Un bărbat a fost agresat sâmbătă seară de doi indivizi pe care i-a surprins în timp ce tăiau copaci cu drujba, în zona retrocedată a parcului IOR, din sectorul 3 al Capitalei
Bărbatul de 39 de ani a ajuns la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, după ce a primit un jet de spray lacrimogen în ochi.
De câteva săptămâni, oamenii din zonă s-au organizat și stau de pază noaptea, cu rândul, pentru a salva și ultimii arbori. Mulți copaci au fost otrăviți, incendiați sau tăiați.
Bărbatul care a primit jetul de spray lacrimogen în față este unul dintre locatarii blocurilor de lângă parcul IOR. Sâmbătă noapte, împreună cu un vecin, i-a prins pe cei doi indivizi din imagini în timp ce tăiau arbori în parc, cu o drujbă.
Andrei Armianu - victimă: „Am auzit drujba și am venit în fugă. Drujbașul s-a intimidat puțin și a oprit drujba la jumătatea copacului. Drujbașul s-a retras și din fața noastră și a zis depărtați-vă și imediat mi-a picat un jet de spray paralizant direct în ochii. Au slăbit codul slivic, iar ei acum să niveleze orice plantă, copac ca să declare zonă de șantier, să înceapă să construiască.”
Martor: „Am ajuns la platani și în câteva secunde a început sunetul de drujbă, după care a sosit amicul meu, drujbașul a plecat, iar apoi colegul a luat-o în față și eu l-am urmat cu camera.”
Alți arbori au fost doborâți cu drujba zilele trecute. Deși oamenii din zonă încearcă din răsputeri să salveze ce a mai rămas.
Locuitor: „De un an și jumătate noi ne chinuim să salvăm ce se mai poate. Rămăseseră 11 platani din 18. Ei nu mai taie ziua, dacă ar fi în legalitate de ce ar tăia noaptea? Acum noi ne mobilizăm și venim să stăm în ploaie, în vânt ca să păzim acești platani. Noaptea ca hoții.”
În luna septembrie, un incendiu puternic a distrus aproape două hectare pe terenul retrocedat din parcul IOR. În același loc, anul acesta au fost până acum 11 incendii.
O anchetă de acum 2 ani, realizată de Inspectorul Pro, a arătat cum sute de pini, plopi, frasini și stejari s-au uscat după ce au fost perforați la rădăcină. Apoi - au reclamat localnicii - au fost otrăviți cu substanțe chimice.