Un azil din Vrancea care aparținea Crucii Roșii, închis pentru nereguli grave. Ce au descoperit autoritățile
Două cămine de bătrâni din Vrancea care aparțineau Crucii Roșii, dar nu aveau autorizație, sunt investigate de autoritățile locale.
Unul dintre ele a fost închis pentru nereguli grave. 43 de persoane în vârstă au fost scoase de acolo. Poliția a deschis și un dosar penal. În cazul celui de-al doilea cămin, în care se aflau 12 oameni, anchetatorii au făcut doar recomandări.
Descinderea s-a făcut ca urmare a unei sesizări. Așa au descoperit autoritățile că așezământul din localitatea Vârteșcoiu - unde erau 43 de bătrâni - aparține Crucii Roșii Vrancea și nu avea autorizație de funcționare. Nici n-ar figura pe lista furnizorilor acreditați de servicii sociale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius Hurmuzache director ANPIS Vrancea: „Nu a apărut în evidențele AJIPIS cel puțin de când sunt eu director și vorbim de anul 2020, se pare că furnizorul ar fi crucea roșie, dar nu am identificat pentru că nu am găsit niciun fel de document.”
În urma verificării s-a constatat că spațiile de cazare sunt insuficiente, la fel și îngrijitorii. Unul dintre cei internați acolo stătea la demisol, în aceeași încăpere cu centrală termică și boilerele. Însă bătrânii erau multumiți de condiții.
Nicușor Halici, prefect Vrancea: „Un camin care nu e doar al groazei, ci si al ororilor, cu niste pacienti, cu batrani oropsiti de soarta si batuti de oameni intr-un loc deloc uman. (...) Înțeleg că sunt tot felul de scheme pe care le-au aplicat în sensul în care au închiriat practic paturile.”
La bucătăria centrului, mâncarea era preparată de angajați fără a se ține seama de nevoile fiecărei persoane.
Cătălin Graur, director DSP Vrancea: „Am găsit medicamente expirate ale persoanelor care locuiau aici laolaltă cu alimente în frigidere neinscripționate. Alimentele nu au trasabilitate, nu știm de unde provin, alimentele se procesau aici în locație, personalul de aici a declarat că cumpărau ei alimentele din magazine.”
Imobilul unde erau cazați cei 43 de bătrâni nu era în evidența autorităților, iar la control nu au fost găsite documente. La momentul descinderii, în centru erau 3 angajate, nevoite să se ocupe de toți cei 43 de bătrâni.
Lenuța Soare, îngrijitoare: „Noi de zi suntem trei persoane și vin voluntarii seara. Trei pe o casă, trei pe o casă dacă e mai suplimentăm și noi.”
Conducerea Filialei de Cruce Roșie Vrancea recunoaște că nu poate îndeplini standardele pentru acreditarea ca furnizor de servicii medicale. Dar spune că soluția găsită pentru cazarea bătrânilor, cei mai multi fără aparținători, este legală.
Rodica Davidean, director filiala Crucea Roșie Vrancea: „Am încheiat contracte de închiriere conform legii și am stabilit condițiile în care noi realizăm activitați și nu servicii pentru acestia. Recunoaștem însă că avem o supraaglomerare în această casă socială și asta vine ca urmare a insistențelor care vin din partea spitalelor și autorităților publice locale.”
După ce au fost consultați de echipajele medicale de pe ambulanțe, bătrânii au fost duși la Spitalul județean Vrancea pentru diagnosticare și cazare temporară. Trei dintre ei au fost mutați de aparținători la centrul pentru persoane vârstnice din Panciu. Așezământul din Vârteșcoiu a fost închis.