Avionul deturnat de regimul din Belarus, care a invocat o "alertă cu bombă". Nu erau și români la bord
Un avion al companiei Ryanair cu peste 120 de oameni la bord, a fost deturnat, in Belarus și silit să aterizeze, la Minsk. Printre aceștia nu se aflau și români, a informat MAE
UPDATE. Inițial, pe canale diplomatice a venit informția că la bordul avionului deturnat s-ar fi aflat și cinci cetățeni români. MAE a infirmat-o după mai multe ore, duminică seara, de abia după ce toți pasagerii au debarcat în siguranță spre destinația lor, aeroportul din Vilnius.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.
MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.
Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.
De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.
Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.
Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.
MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român” a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Informația despre românii aflați la bord a venit pe canalele diplomatice și este verificată de ambasadorul român la Minsk, la solicitarea ministrului de externe. Nu se cunoaște însă la acest moment dacă toți românii, care figurau pe listele de pasageri, s-au și îmbarcat în avionul deturnat.
Liderii UE cer ca avionul să fie lăsat să plece
UPDATE 21:00 Avionul de linie al Ryanair deturnat duminică după-masă de Belarus a decolat de la Minsk cu destinaţia Lituania, a anunţat pe Twitter comisarul european al Transporturilor, Adina Vălean, potrivit AFP.
Ea nu a menţionat nimic despre soarta opozantului Roman Protasevici, arestat după aterizarea forţată a aparatului de zbor la Minsk.
UPDATE 19:45 Liderii Uniunii Europene au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat şi forţat să aterizeze duminică la Minsk şi să lase toţi pasagerii să îşi continue călătoria, spunând că este "o acţiune total inacceptabilă", relatează AFP, citată de Agerpres-
"Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în contextul în care Minskul l-a arestat pe opozantul Roman Protasevici, prezent în avion.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut de asemenea apel la Belarus să permită ca toţi pasagerii din avion să îşi continue călătoria.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept "un act de terorism de stat". El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre "sancţiuni imediate" împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului "nu poate rămâne nepedepsită".
De ce a fost deviat avionul de regimul din Belarus
După escala forțată de la Minsk, avionul va reveni apoi pe traseul inițial, către Vilnius, decolarea fiind prevăzută pentru ora locală 19, a transmis compania Ryanair.
Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", relatează AFP.
Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.
Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".
Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul "a forţat" aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, "riscă pedeapsa cu moartea în Belarus".
La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un "act abject".
"Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk", a scris pe Twitter şeful statului lituanian.
Opozantul Roman Protasevici "a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject", a adăugat Nauseda.
"Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici", a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, "să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale", conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.
"Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles" de săptămâna viitoare, a adăugat el.
Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta.