Autocarul cu 50 de copii care au fost în Italia a ajuns în România: ”Nu este motiv de panică”


Ultimul update: Luni 24 Februarie 2020 07:26
Data publicarii: Duminica 23 Februarie 2020 16:37
Categorie: Stiri actuale
autocar

Un autocar cu 50 de copii care vine din Italia ajunge duminică în România, însă premierul Ludovic Orban susține că aceștia nu au fost într-o zonă cu cazuri de infecții de coronavirus.

UPDATE ora 20.05. Autocarul cu elevii de la Alba Iulia, plecat din Italia, zona Veneto, unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus, a intrat duminică seara în vama Borş, pasagerii fiind la ora transmiterii acestei ştiri consultaţi de medicii epidemiologi, a declarat, pentru Agerpres, directoarea DSP Bihor, dr Daniela Rahotă.

De asemenea, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat pentru Agerpres că în cursul serii, în jurul orei 22,00, mai este aşteptat să sosească din Italia un autocar cu adulţi, toţi bihoreni.

Atât directoarea DSP Bihor, cât şi prefectul Dumitru Ţiplea au menţionat, că din primele informaţii, niciunul dintre pasagerii autocarului cu elevi nu ar prezenta simptome de febrilitate. Dr. Daniela Rahotă a subliniat că autocarul cu elevi nu a trecut prin comunele din regiunea Veneto în care este instituită carantină de către autorităţile italiene.

"Aşteptăm un singur autocar cu elevi din Alba, care ar trebui să ajungă în vamă. Sunt 44-45 de elevi, în total 51 de persoane, cu profesori. După consultaţii, vor fi conduşi de echipe ale IPJ Bihor până la limita de judeţ cu Alba şi predaţi către IPJ Alba. Mai aşteptăm un autocar care vine cu adulţi, cu bihoreni. Toţi vor fi consultaţi de medicii din punctul de trecere a frontieră. Avem permanenţă în Borş, iar mâine de la ora 11,00 vom avea permanenţă medicală în toate vămile. Vom avea grafic de permanenţă cu medici în toate vămile. Şi cei care vin vor fi primiţi, consultaţi, se vor completa chestionarele, urmând ca fiecare să rămână în carantină la domiciliu, cu monitorizarea lor continuă", a declarat, pentru Agerpres, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

--------------------------------

Șeful Guvernului a precizat pentru un post de televiziune că acești copii nu vor fi obligați să stea în carantină. Cu toate acestea, se va discuta cu părinții lor pentru a fi ținuți acasă, izolați, ”cel puțin o săptămână”.

Copiii sunt de la un liceu din Alba Iulia, potrivit deputatului PNL Florin Roman. Acesta a precizat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că ”deocamdată nu este niciun motiv serios de panică, întrucât starea elevilor este bună și nu au apărut simptome medicale febrile.”

”Azi noapte în jurul orei 24.00, am fost alertat de către președintele consiliului județean Albă și de părinți, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgență a copiilor acasă.

Am luat legătura urgent cu miniștrii de externe și educație, cu secretarul de stat de la ministerul sănătății, cu Inspectorul general Cornel Sandu și s-a decis, peste voința firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineața la ora 6, întoarcerea copiilor în România, de urgentă. Ministrul Monica Anisie a facilitat așteptarea copiilor din Albă la frontieră, pentru prima evaluare, iar în această seară vor ajunge acasă la Alba Iulia.” - a anunțat deputatul Roman.

Specialiștii din cadrul Comitetului pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus avertizează că România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul virus, din cauza numărului mare de călătorii între cele 2 țări.

 

 

Sursa: Pro TV

Tags: italia, copii, autocar, alba,

VIDEO PROTVPLUS.RO