Dupa lovitura de stat esuata, Turcia se pregateste pentru dictatura prezidentiala. Partidul lui Erdogan schimba Constitutia

Ultima actualizare: 26-10-2016 07:18
Recep Tayyip Erdogan

Partidul de guvernamant din Turcia a terminat de redactat modificarile constitutiei care confera puteri sporite presedintelui, a anuntat duminica premierul Binali Yildirim.

 

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) va supune amendamentul constitutional votului parlamentului, cat mai curand posibil, a precizat Yildirim dupa reuniunea de la sfarsitul saptamanii a formatiunii sale politice, eveniment dedicat in buna masura modificarilor legii fundamentale. Fondatorul AKP este presedintele Recep Tayyip Erdogan, care potrivit Reuters, doreste de mai multa vreme atribute executive mai puternice pentru seful statului, iar puciul esuat i-a oferit pretextul perfect.

Peste 35.000 de persoane au fost arestate in Turcia si 82.000 au fost anchetate dupa tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie, a anuntat ministrul justitiei, citat de AFP.

Dintre persoanele care au fost anchetate, 26.000 au fost eliberate 'sub control judiciar', a mai precizat ministrul, Bekir Bozdag, intr-un discurs sustinut sambata seara la Afyonkarahisar, informeaza duminica dimineata media turce.

Ankara il acuza pe fostul predicator Fethullah Gülen, autoexilat in SUA, si pe partizanii sai ca au alimentat tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie, care s-a soldat cu peste 270 de morti si mii de raniti. Acesta a negat orice implicare.

Autoritatile turce au lansat un val de epurari pentru a-i inlatura pe toti presupusii simpatizanti ai lui Fethullah Gülen. Sectoare precum media, magistratura, politie, mediul penitenciar, armata si educatia au fost vizate de aceste epurari de o amploare fara precedent si care au fost criticate de Occident

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO