Ucraina este, în continuare, bombardată intensiv de forțele ruse. „Nu știu ce fac rușii, poate doar vor să creeze haos”
Trupele ruse au intrat sâmbătă în orașul ucrainean Slavutici, construit pentru muncitorii centralei nucleare de la Cernobîl, dar au fost primiți cu proteste masive.
Toți cei care au presupus că superioritatea militară rusă va prevala nu au luat în considerare dacă soldații Moscovei sunt dispuși să meargă până la capăt în acest război. Este observația unui expert militar britanic, care susține că Putin are acum două variante: fie pacea, fie arme chimice, biologice ori nucleare.
În timp ce mașinile localnicilor formează coloane la ieșirea din Cernigău, o echipa a postului Sky News a încercat să intre în orașul bombardat intensiv de ruși, alături de un convoi cu ajutoare umanitare. Însă rușii au detectat acestă ultimă rută de scăpare din orașul încercuit din trei părți. Mașina jurnaliștilor a nimerit în bătaia artileriei ruse.
Alex Crawford, reporter Sky News: „Luptele sunt foarte aproape.”
Localnicii care nu au mașini fug pe jos, prin câmp, ghidați de câțiva soldați ucraineni. Doar șansa și rugăciunea îi pot feri de obuze. Când ies în sfârșit din zona de pericol, jurnaliștii britanici opresc și dau de un paramedic ucrainean, rănit în timp ce voia să-și ajute compatrioții.
Yuri Zebrovski, paramedic: „M-am dus de capul meu în Cernigau, am dat de mașini ale civililor distruse, arse, cu oameni morți în ele.”
În ultimele zile, forțele ruse au menținut presiunea asupra orașului, distrugând poduri și drumuri. De 2 săptămâni, oamenii nu au curent electric, apă și căldură. Găsesc totuși puterea să-și ducă morții la cimitir.
Deznădejdea domină Mariupolul. Cei care nu au izbutit să fugă din oraș sunt sleiți de puteri și paralizați de frică
Olga, localnică din Mariupol: „Lângă piața Slavutici, numai într-o clădire au murit 100 de oameni. Clădirea s-a făcut pulbere.”
Evgeniy Sokyrko, localnic din Mariupol: „N-a mai rămas nimic din Mariupol. Îl bombardează cu arme nimicitoare. Lovesc blocuri. Când au distrus uzina Azovstal, s-a cutremurat tot orașul.”
Oksana Abramova, localnică din Mariupol: „Cei mai mulți oamenii din Mariupol nu pot lua legătura cu nimeni. Mă gândesc întruna care o fi soarta lor. Încă se ascund în adăposturi? Mai trăiesc?”
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat vineri seară că Franța, Grecia și Turcia vor încerca să organizeze o operațiune excepțională pentru a-i evacua pe locuitorii rămași în prima linie a frontului. Cei care îndrăznesc să plece acum își asumă riscuri enorme.
Milena Chubai, localnică din Mariupol: „De la Mariupol la Zaporija, 200 de km, au fost 15 puncte de control ale rușilor. Mulți soldați tineri, unii probabil chiar cred că au venit să ne elibereze. Nu avem nevoie de nicio eliberare. Erau și unii ruși mai copți care ne răscoleau mașinile, comentau despre lenjeria femeilor. E cumplit drumul.”
Nadezda Ekimova, localnică din Mariupol: „În sfârșit putem respira și noi aer curat de când am ajuns aici. Aici aerul e mult mai curat. Și simți că parcă nu-ți mai sunt permanent în pericol copiii.”
Forțele rusești atacă necontenit cu rachete, dar și cu bombe cu fragmentare
Și în Nikolaev, situația se înrăutățește în fiecare zi. Poziționate la câteva zeci de km de oraș, forțele rusești atacă necontenit cu rachete, dar și cu bombe cu fragmentare.
Vitaliy Kim: „Atacurile cu rachete sunt foarte haotice, aseară au căzut peste 10 rachete în Nikolaev, cu ținte fără logică. Nu știu ce fac rușii, poate doar vor să creeze haos, să-i înfricoșeze pe oameni sau or fi nebuni.”
Pavel Babin, localnic din Nicolaev: „Sufletul mi-e înegurat, îmi vine mereu să plâng. Totul trebuie reclădit de la zero. Dar vom reconstrui, poate mai frumos decât a fost. Noi, cei din Nikolaev, nu ne dăm niciodată bătuți!”
Furia ucrainenilor e tot mai mare. În Herson, oamenii au protestat sâmbătă dimineața în fața trupelor de ocupație, pe care le-au sfidat punând la un difuzor un imn dedicat succeselor obținute împotriva rușilor de dronele turcești Bayraktar.
Și în Slavutici, un oraș situat lângă granița cu Belarus, a avut loc sâmbătă un miting de protest, după ce invadatorii l-au răpit pe primar. Ca să-i disperseze pe oameni, rușii au tras focuri de arma în aer și au folosit grenade paralizante.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: refugiati, războiul din Ucraina, rusi, bombardamente, localnici,
Dată publicare:
26-03-2022 19:25