TVR intra in greva japoneza din cauza concedierilor anuntate de conducere
SPUSTV, sindicatul reprezentativ din Televiziunea Romana, ii invita, printr-un comunicat, pe angajatii TVR sa intre luni in greva japoneza.
Gestul ar veni in semn de protest fata de hotararea Consiliului de Administratie al televiziunii publice de a concedia circa 980 de angajati.
Greva de tip japonez se va desfasura luni, 3 septembrie, incepand cu ora 00.00 pana la ora 24.00, se arata in comunicatul remis MEDIAFAX de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor din TVR (SPUSTV).
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Angajatii TVR sunt invitati sa poarte pe parcursul zilei de luni banderole albe pe unul din brate, iar pe banderole sa fie inscriptionat cuvantul "Protest".
"Greva de tip japonez nu implica intreruperea activitatii in SRTv", se mai spune in comunicatul sindicatului.
In acelasi comunicat, SPUSTV le multumeste membrilor din Consiliul de Administratie al TVR "pentru marinimia" de care au dat dovada si "generozitatea" cu care au renuntat la 980 de oameni, pe care i-au tratat "ca pe niste simple numere".
"Suntem convinsi ca ati petrecut multe nopti albe in fata oglinzii gandindu-va la soarta Televiziunii Romane, pe care zilele acestea clamati sus si tare ca o iubiti si vreti sa o aparati. Din pacate, aceasta manifestare de iubire vine un pic cam tarziu, dupa ani in care dumneavoastra sau partidele pe care cu cinste le reprezentati in Consiliul de Administratie si-au batut joc de «batrana doamna» a audiovizualului romanesc. Ani la rand, ne-ati tratat ca simple slugi puse sa raspunda nevoii dumneavoastra de portavoce. Ani la rand, posturile platite regeste au fost adevarate sinecuri cu care presedinti de partid, de stat sau sefi de guvern si-au recompensat servilii jurnalisti cu carnet de partid sau fara", se spune in comunicatul SPUSTV.
In comunicat se mai spune ca, "ani la rand, contracte banoase cu diverse firme obscure au devalizat bugetul TVR", in timp ce oamenii din Televiziunea Romana "isi plateau cu greu ratele la banca sau faceau imprumuturi pentru rechizitele copiilor".
SPUSTV ii invita pe membrii Consiliului de Administratie al TVR sa se restructureze la randul lor, pentru a fi astfel solidari cu cei 980 de angajati ai televiziunii care urmeaza sa fie dati afara.
Sindicatul ii roaga pe membrii CA sa nu uite ca "primii care trebuie sa isi ia la revedere de la statutul de tvr-ist sunt acei manageri alaturi de care precedentele consilii de administratie si-au batut joc de soarta Televiziunii Romane", precizandu-le totodata ca sunt "o pata pe obrazul Televiziunii Romane".
Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, marti, Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii Romane si reducerea personalului la 2.340, fapt care implica concedierea a aproape 980 de angajati, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).
Programul de redresare economica a intrunit, alaturi de cele 10 voturi de sustinere, doua voturi impotriva (Valentin Nicolau si Sorin Burtea) si o abtinere (Romina Gabriela Surugiu).
Hotararea de marti a Consiliului de Administratie, nota de fundamentare a acesteia, precum si Programul in forma adoptata, au fost trimise marti, spre informare, celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, respectiv catre Ministerul Finantelor Publice, in vederea inscrierii documentului pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de sambata, 1 septembrie, conditie esentiala pentru esalonarea pe sapte ani a platii datoriilor fiscale ale SRTv.
Tot marti, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX ca angajatii nu sunt vinovati pentru "catastrofa financiara" in care se afla TVR, precizand ca ar trebui ca administratia sa se gandeasca la oamenii care vor suferi.
El a precizat ca SPUSTV a prezentat "un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate". "Conducerea TVR trebuia sa se gandeasca si la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vina pentru situatia in care se afla acum TVR. De ce sa plateasca doar angajatii TVR pentru incompetenta si pentru bunul plac al unora care au avut in vedere doar propriile interese? Noi intelegem ca este o situatie complicata, din care trebuie sa iesim, dar trebuie sa platim numai noi, numai 980 de angajati? De ce nu platesc si cei sapte membri din actualul CA, care au facut parte si din fostul CA, cand la conducerea TVR se afla Alexandru Lazescu. Daca in perioada Lazescu nu se facea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit sa fie concediati doar 600 de angajati, cu 980 (...) In CA inca predomina o majoritate care a pastorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administratie, dar sunt sapte oameni din actualul CA care au fost si in fostul CA", a mai spus Dragos Bocanaciu, referindu-se la Anne Juganaru, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea si Raico Cornea.
TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in data de 11 august.
Conducerea Societatii Romane de Televiziune a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni. Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului.
Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3.
TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de alta parte, conducerea TVR nu a anuntat momentul in care TVR Cultural isi va suspenda emisia.
De asemenea, reprezentantii administratiei TVR au informat, in 23 august, membrii Adunarii Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din Televiziunea Romana (SPUSTV) ca, in urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Munca vor fi respectate. In prezent, Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.