Tudorel Toader, prima reacţie după declanşarea scandalului din justiţie

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat ca nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere.

El a mai susţinut că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări. Ministrul a mai spus că nu va trimite proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pentru consultare, la DNA, DIICOT şi Ministerul Public, ci doar la Consiliul Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei a ţinut să spună că nu este în concediu şi că luările de poziţie de până acum privind modificarea celor trei legi ale justiţiei "s-au focusat pe două-trei măsuri".

"Ştim dezbaterile critice din spaţiul public din ultimul an - dacă e bine sau nu ca un procuror sau un judecător să se pensioneze astăzi şi să se reangajeze prin votul CSM peste o lună de zile. Am propus abrogarea acestei prevederi, să vedem dacă societatea românească vrea ca magistratul să se pensioneze azi şi să se reangajeze mâine. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu, dacă este bine sau nu ca un procuror sau judecător să dea examen, să muncească la Judecătorie şi să ia salariu de Înaltă Curte sau Tribunal. Riscăm să ajungem să avem foarte mulţi magistrati cu grad profesional de instanţă supremă şi cu activitate de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau nu", a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că putea să insereze aceste propuneri de modificare pe care le-a făcut şi să le trimită CSM, fără ca societatea să ştie şi să vadă, şi să se trezească în faţa faptului împlinit, "aşa cum este tehnica". De asemenea, răspunzând unei întrebări, el a spus că nu face "experimente judiciare pe cetăţeni".

Citește și
Codruta Kovesi
Reacția DNA la schimbările din justiție. ”Independența procurorilor, afectată grav!”
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Nu facem experimente judiciare. Într-un stat de drept, nu faci experimente pe cetăţeni. Vă repet că proiectele de lege au făcut acest du-te - vino. Am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM la Legea 317. Asta este una dintre cele trei legi. Prin urmare, cele trei legi au plecat de la CSM, au venit la Ministerul Justiţiei, s-au dus înapoi la CSM şi din nou la MJ, acum le trimit la CSM. Este adevărat că eu, ca ministru al Justiţiei, puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am enumerat să le inserez în proiectul de lege, să le trimit la CSM, societatea să nu cunoască acest lucru şi conţinutul lor, după care să aflaţi conţinutul propunerilor de modificare, să va vedeţi în faţă unui fapt împlinit. Asta este tehnica. Ai proiectul de lege modificat, avizat, îl pui pe circuit, trimis la Guvern şi Parlament. Eu am preferat, dată fiind importanţa fundamentală a legilor justiţiei, o formulă care, chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, să interpună o procedura suplimentară”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că nu va trimite acest proiect mai departe până când societatea, asociaţiile profesionale, "toată lumea" nu îşi vor spune punctul de vedere.

"Am preferat să vin în faţa dumneavoastră, să prezint propunerile şi să le pun în dezbatere publică. Şi asta facem acum. Eu v-am prezentat principalele propuneri la care toată lumea se exprimă, dar aş dori să se exprime cu privire la fiecare propunere în parte. Nu am inserat propuneri în proiectul de lege să le trimit la CSM şi după-aia să aflaţi, le-am pus în dezbatere publică şi încă ţin proiectul de lege, ca să văd exprimările cu privire la fiecare propunere în parte. După ce am toate aceste puncte de vedere, dau forma finală şi îl trimit la CSM. Până când nu am toate exprimările cu privire la fiecare dintre propuneri, nu dau drumul la proiectul de lege. Într-un stat democratic trebuie să se exprime şi societatea, în general, nu doar decidenţii. Întreaga societate trebuie să aibă posibilitatea să se exprime, dar întreaga societate nu e doar cea care vine în sală, la dezbatere, ci şi cea pentru care se vor aplică legile”, a completat Toader.

Tudorel Toader a ţinut să spună că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.

"Intenţia este ca această lege fundamentală să se bucure de cea mai mare dezbatere publică, a întregii societăţi. Nu sunt înregimentat politic nicăieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am interesul să fie o lege aşa cum românii şi-o doresc", a adăugat ministrul Justiţiei.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
​ANALIZA. Bilantul autostrazilor la final de 2017: ZERO km noi de autostrada deschisi circulatiei, 9 km
​ANALIZA. Bilantul autostrazilor la final de 2017: ZERO km noi de autostrada deschisi circulatiei, 9 km "muzeu"

​ANALIZA. Bilantul autostrazilor la final de 2017: ZERO km noi de autostrada deschisi circulatiei, 9 km "muzeu", alti 12 km finalizati, dar nedeschisi si licitatii cu amanari peste amanari. Ce s-ar putea deschide in 2018.

Reacția DNA la schimbările din justiție. ”Independența procurorilor, afectată grav!”
Reacția DNA la schimbările din justiție. ”Independența procurorilor, afectată grav!”

DNA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general şi preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.