Tudorel Toader, prima reacție, după ce CSM a decis că afirmațiile sale au încălcat independența Justiției

Dată publicare: 20-12-2017 09:20
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri, că decizia CSM privind afirmațiile sale în dosarul „Belina”, despre care au spus că a încălcat independeța Justiției, este „o hotărâre emoționantă”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, el a inclus declarațiile sale și fragmente din hotărârea CSM, pentru a face o paralelă.

Redăm mesajul ministrului Justiției:

„CSM – o hotărâre emoțională! Declarația dată: 'Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanțele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracțiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracțiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanța de contencios administrativ.' 

Extras din considerentele deciziei CCR: „Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunităţii/ împrejurărilor/ circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privinţa oportunităţii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenţa de a începe urmărirea penală, însă are competenţa de a cerceta faptele de natură penală săvârşite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există nici un mecanism de control al oportunităţii emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operaţiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuţie cenzurarea oportunității aprecierii acestuia din urmă. [….]”, precizează ministrul Justiției în postare.

Ministrul Toader continuă precizând că, de principiu, CCR a reținut „competenţa cercetării legalităţii actelor administrative aparţine instanţei de contencios administrativ şi numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanţa care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzaţie în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârşite în legătură cu emiterea actului respectiv”.

Precizarea vine după ce, marţi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul „Belina" şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Tot marţi, Curtea Constituţională a publicat motivarea prin care a constatat că hotărârile de Guvern din dosarul „Belina" sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/ emiterea lor, arătând că numai instanţelor penale le revine competenţa cercetării legalităţii actelor administrative, fiind în general un atribut al instanţelor de contencios administrativ.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO