Spitalele care au din nou croitorie și spălătorie. ”Reducem la jumătate cheltuielile”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 18:22
Categorie: Actualitate

Spitalele de stat s-au întors la departamentele pe care managerii le-au externalizat în ultimii ani, în speranța că vor face economii.

În realitate însă, operațiunea a crescut costurile aproape cu jumătate. Așadar, multe unități sanitare au din nou secții de croitorie şi spălătorie, iar cheltuielile s-au redus considerabil.

14 croitorese lucrau la începutul anilor '90 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Însă atelierul lor a fost desfiinţat, după ce managerii au decis să externalizeze acest serviciu. Doar două dintre croitorese au rămas angajate la o altă secţie. Acum au fost mutate la loc şi fac ce ştiu cel mai bine.

Pe lângă pijamalele pentru pacienţi şi lenjeria de pat, cele două croitorese confecţionează şi echipamentul pentru toţi angajaţii spitalului. Reinternalizarea acestor servicii înseamnă cheltuieli mai mici.

Gigel Capotă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: "Din calculele pe care le-am făcut, reducem aproximativ la jumătate cheltuielile. Avem aproape 1.200 de angajaţi şi e necesar să confecţionăm şi tot ceea ce înseamnă echipamente pentru personal."

700.000 de lei se duceau până acum şi pentru spălarea halatelor şi costumelor de protecţie la firme private. Cheltuielile vor fi însă reduse aproape la jumătate, pentru că în aprilie va fi gata propria spălătorie a spitalului.

Gigel Capotă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: "Această achiziţie este undeva la 4 miliarde lei vechi. Maşini de spălat, calandre, cântare, vor fi organizate două zone, o zonă murdară, o zonă curata."

Aceleaşi măsuri au fost luate şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Până anul trecut, halatele pentru cele 2 mii de cadre medicale erau cumpărate. Acum însă, le fac cele 7 croitorese.

Vasile Pop, director Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare: "Un costum se ridică la 100-150 de lei, iar noi cu croitoresele ajungel la 50 de lei cu materialul costum."

Lenjeriile pentru pat, în multe secţii, sunt de unică folosinţă. Toate aceste decizii înseamnă economii de 400.000 de lei pe an. Aceşti bani vor fi investiţi în aparatura modernă şi medicamente, susţin managerii spitalelor.

Ambulanță chemată de urgență să preia un pacient, blocată de un șofer care a parcat în spatele ei
Ambulanță chemată de urgență să preia un pacient, blocată de un șofer care a parcat în spatele ei
VIDEO PROTVPLUS.RO
cutremur istock
Cutremur, joi dimineață, în România
177 de locuințe de serviciu cumpărate de Primăria Capitalei pentru medici. Prețul lor
Impact violent între 3 mașini pe o șosea. Numărul victimelor
În prag de Revelion, înflorește contrabanda cu articole pirotehnice
Gestul făcut în cazinou de un bărbat din Timișoara după ce a pierdut tot la jocurile de noroc
Badante prinsă în România la un an după ce a fugit cu maşina bătrânilor pe care-i îngrijea
apartament de bloc
Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă
Experiment terifiant. Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă
Consilieră înjurată de viceprimarul Capitalei, în şedinţă. "O daţi în smardoială"
"Meşterul Manole" din Focşani a îngropat maşina în drumul pe care îl repara
Incendii aproape identice în București și Botoșani. Zeci de copii, intoxicaţi