Spitalele care au din nou croitorie și spălătorie. ”Reducem la jumătate cheltuielile”
Spitalele de stat s-au întors la departamentele pe care managerii le-au externalizat în ultimii ani, în speranța că vor face economii.
În realitate însă, operațiunea a crescut costurile aproape cu jumătate. Așadar, multe unități sanitare au din nou secții de croitorie şi spălătorie, iar cheltuielile s-au redus considerabil.
14 croitorese lucrau la începutul anilor '90 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Însă atelierul lor a fost desfiinţat, după ce managerii au decis să externalizeze acest serviciu. Doar două dintre croitorese au rămas angajate la o altă secţie. Acum au fost mutate la loc şi fac ce ştiu cel mai bine.
Pe lângă pijamalele pentru pacienţi şi lenjeria de pat, cele două croitorese confecţionează şi echipamentul pentru toţi angajaţii spitalului. Reinternalizarea acestor servicii înseamnă cheltuieli mai mici.
Gigel Capotă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: "Din calculele pe care le-am făcut, reducem aproximativ la jumătate cheltuielile. Avem aproape 1.200 de angajaţi şi e necesar să confecţionăm şi tot ceea ce înseamnă echipamente pentru personal."
700.000 de lei se duceau până acum şi pentru spălarea halatelor şi costumelor de protecţie la firme private. Cheltuielile vor fi însă reduse aproape la jumătate, pentru că în aprilie va fi gata propria spălătorie a spitalului.
Gigel Capotă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: "Această achiziţie este undeva la 4 miliarde lei vechi. Maşini de spălat, calandre, cântare, vor fi organizate două zone, o zonă murdară, o zonă curata."
Aceleaşi măsuri au fost luate şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Până anul trecut, halatele pentru cele 2 mii de cadre medicale erau cumpărate. Acum însă, le fac cele 7 croitorese.
Vasile Pop, director Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare: "Un costum se ridică la 100-150 de lei, iar noi cu croitoresele ajungel la 50 de lei cu materialul costum."
Lenjeriile pentru pat, în multe secţii, sunt de unică folosinţă. Toate aceste decizii înseamnă economii de 400.000 de lei pe an. Aceşti bani vor fi investiţi în aparatura modernă şi medicamente, susţin managerii spitalelor.