Trupul neinsufletit al Mihaelei Ursuleasa a fost depus la Ateneul Roman din Bucuresti
Trupul neinsufletit al pianistei Mihaela Ursuleasa, care a fost gasita decedata, pe 2 august, in apartamentul sau din Viena, a fost depus joi, in jurul orei 10.45, in foaierul Ateneului Roman din Bucuresti, unde admiratorii ii pot aduce un ultim omagiu.
La momentul difuzarii acestei stiri, cateva persoane, printre care mama pianistei, Agripina, si fetita ei, Stefania, sunt prezente in foaierul Ateneului Roman, unde a fost depus sicriul, care este inchis.
In fata sicriului se gaseste o fotografie mare a pianistei, iar pe fundal se poate auzi o inregistrare cu muzica de pian in interpretarea Mihaelei Ursuleasa. Totodata, au fost trimise coroane de flori din partea Ministerului Culturii si conducerii Radio Romania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre persoanele care au venit sa ii aduca un ultim omagiu pianistei Mihaela Ursuleasa se numara Nicolae Licaret, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", si Victor Opaschi, secretar de stat in Ministerul Culturii.
In jurul orei 14.00, la Ateneu este asteptata soprana Angela Gheorghiu, cu un cor care va sustine un moment muzical dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.
Sicriul cu trupul neinsufletit al artistei va ramane la Ateneul Roman pana in jurul orei 19.00, dupa care va fi depus la capela cimitirului Bellu, unde pianista va fi inmormantata vineri, la ora 9.30. Pianista va fi inmormantata intr-un loc de veci care apartine familiei sale. Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata in apartamentul ei din Viena de impresara sa, Andreea Butucariu.
Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte multi ani, unde locuia cu mama ei si fetita sa. Autoritatile vieneze au indicat drept cauza probabila a mortii pianistei - care era cetatean austriac de foarte multi ani - o comotie cerebrala. Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec.
Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, "Clara Haskil", din Elvetia - in 1999.
Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.
Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.
Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies. De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul "Pianisti ai anului 2001") sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 - recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.
Partenera rafinata in muzica de camera, Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia. Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat doua albume, in 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), si in 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Romana nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, doua dansuri populare romanesti de Béla Bartók si trei piese de Franz Schubert). Presedintele interimar Crin Antonescu a semnat, miercuri, un decret privind conferirea, postmortem, a Ordinului National "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter pianistei Mihaela Ursuleasa.