O pianista din Venezuela roaga comunitatea muzicala sa o ajute pe fiica Mihaelei Ursuleasa


Ultimul update: Sambata 22 Septembrie 2012 21:24
Data publicarii: Sambata 04 August 2012 15:53
Categorie: Stiri actuale
Mihaela Ursuleasa

Pianista si compozitoarea venezueleana Gabriela Montero ii aduce un omagiu Mihaelei Ursuleasa, care a fost gasita decedata, din cauza unei hemoragii cerebrale, joi, in Viena, si roaga comunitatea muzicala sa o ajute pe fiica artistei.

"Am avut marea placere sa ma intalnesc cu Mihaela de cateva ori, la Viena. Am impartit cateva cine minunate dupa concerte cu prieteni buni, momente in care arta si prietenia s-au impletit si au creat amintiri minunate pentru noi", spune Gabriela Montero.
 

"Am descoperit in ea o persoana onesta si amuzanta, senibila si pasionata. Mereu am crezut ca oamenii fac muzica exact cum traiesc, iar maniera Mihaelei de a canta a fost plina de imaginatie, dedicata, inteligenta si plina de gratie, reala, cu riscuri asumate, fara afectare, profunda, jucausa si plina de bucurie. Singurul mod in care ii putem onora viata scurta este sa ne-o amintim prin muzica ei", mai spune Montero.

Artista a facut, de asemenea, un apel catre cei care pot face donatii pentru a o ajuta pe fiica Mihaelei Ursuleasa.

"Cele doua mari iubiri ale ei au fost fiica ei si muzica ei si as dori sa sugerez, cu modestie, intregii comunitati muzicale ca toate concertele pe care ea le avea programate sa ii fie dedicate si ca artistii care canta la aceste concerte sa isi doneze onorariile intr-un fond pentru fiica ei. Pentru ca eu insami sunt mama, stiu cu cea mai mare certitudine ca grija Mihaelei ar fi fost binele fiicei ei si sper ca noi toti ii putem oferi linistea contribuind in acest scop. Va rog, impartasiti muzica ei in memoria unei minunate artiste a carei disparitie este o pierdere pentru noi toti", si-a incheiat Gabriela Montero mesajul.

Pe de alta parte, si promotorii concertelor pe care urma sa le sustina Mihaela Ursuleasa in viitorul apropiat sunt rugati, intr-un mesaj semnat de agenta artistei, Andreea Butucariu, sa doneze jumatate din onorarii intr-un cont deschis special pentru fiica pianistei, in varsta de sapte ani. Mesajul a fost postat pe site-ul oficial al pianistei, www.ursuleasa.com.

"Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita moarta in apartamentul ei din Viena, orasul ei adoptiv, in dimineata zilei de 2 august 2012. Medicul legist a declarat ca decesul a fost cauzat de o comotie cerebrala. Avea doar 33 de ani (un numar magic)", incepe mesajul scris de impresara pianistei.

Mesajul este si un omagiu adus pianistei: "Artisti ca Mihaela sunt cei care ne dau speranta, ne ajuta sa simtim si ne fac sa intelegem muzica, iar arta este mai presus de toate, deoarece ne face sa dezvoltam ca fiinte umane. Ei ne fac sa ne dam seama ca suntem pe drumul cel bun, cand ne deschidem nu ochii si urechile, ci inimile pentru a asculta, asteptand ca muzica sa ne miste si sa ne duca in alta lume. Asta a facut muzica Mihaelei".

"Cu mare durere ii spunem 'la revedere' si ne pastram speranta ca restul adevaratilor artisti, precum Mihaela, vor continua sa ne ghideze astfel incat sa auzim si mai ales sa simtim. Ne-am dori sa va rugam pe voi, publicul si prietenii ei, nu sa o jeliti, ci sa o lasati sa se odihneasca in pace si sa v-o amintiti pentru ceea ce a fost pe planeta Pamant, un mare muzician si artist, probabil prea mare pentru a o intelege in majoritatea timpului", se mai arata in acelasi mesaj.

De asemenea, Andreea Butucariu mentioneaza ca pe site-ul ursuleasa.com va fi postata inregistrarea Concertului Nr. 2 pentru pian de Frederic Chopin, pe care artista l-a sustinut pe 7 iunie anul acesta, la Bucuresti.

Organizatorii concertelor la care urma sa participe artista sunt, de asemenea, rugati sa ii aduca un omagiu Mihaelei Ursuleasa la aceste evenimente, dar si sa contribuie financiar la viitorul fiicei acesteia.

"De asemenea, as dori sa ii rog pe promoterii care au invitat-o pe Mihaela sa sustina concerte in urmatoarele luni si care o asteptau sa vina pe scenele lor sa lucreze alaturi de noi si sa dedice aceste concerte artei si memoriei sale, in speranta ca, oriunde ar fi acum, ne va simti energia si va veni alaturi de noi, la aceste concerte, cu inspiratia ei muzicala. O rugaminte speciala pentru organizatorii acestor concerte este aceea de a dona jumatate din onorariile pentru aceste concerte intr-un cont pe care il vom crea pentru fiica ei de sapte ani. Orice fel de donatii sunt binevenite", se arata in mesaj.

Numarul contului va fi publicat pe ursuleasa.com, iar informatii despre inmormantare vor fi facute publice miercuri sau joi.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata in apartamentul ei din Viena joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte multi ani, unde locuia cu mama ei si fetita sa de sapte ani.

Potrivit wien.orf.at, politia austriaca indica drept cauza probabila a mortii pianistei o "hemoragie cerebrala" sau o "cazatura fatala". Totodata, a fost indicata drept cauza a mortii o rupere a unui anevrism cerebral, in presa germana citata de AFP.

Mihaela Ursuleasa trebuia sa sustina doua concerte la Bucuresti, cu Orchestra Nationala de Tineret. De asemenea, ea trebuia sa concerteze, pe 4 august, in sala mare de la Konzerthaus Berlin, tot alaturi de Orchestra Nationala de Tineret, in cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival international pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte in acest an, respectiv pe 18 si 19 august la Eisenstadt, Germania, si pe 29 august la Varsovia, Polonia. Acestora li se adauga un turneu pe care pianista romana il avea programat in mai multe orase din Brazilia, intre 29 septembrie si 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte si pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elvetia, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, si pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipa din care pianista Mihaela Ursuleasa facea parte.

Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, "Clara Haskil", din Elvetia - in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies.
De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul "Pianisti ai anului 2001") sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 - recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.

Partenera rafinata in muzica de camera, Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia.

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat doua albume, in 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), si in 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Romana nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, doua dansuri populare romanesti de Béla Bartók si trei piese de Franz Schubert).

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO