Trupul neinsufletit al lui Szobi Cseh, depus la capela cimitirului Bellu. Presedintia si Guvernul au trimis coroane de flori
Trupul neinsufletit al cascadorului Szobi Cseh, care a murit in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 71 de ani, a fost depus sambata dimineata la capela cimitirului Bellu din Capitala, cateva zeci de persoane venind sa-i aduca un ultim omagiu.
Sicriul cu trupul neinsufletit al cascadorului Szobi Cseh a fost adus la capela cimitirului Bellu sambata, in jurul orei 10.00. Coroane de flori din partea presedintelui Traian Basescu si a premierului Victor Ponta au fost aduse la capela, alaturi de altele din partea familiei si prietenilor.
Tot din partea Presedintiei au fost aduse familiei medalia si brevetul Ordinul National Steaua Romaniei - in grad de Cavaler, care i-au fost acordate postmortem cascadorului vineri, pentru talentul si profesionalismul dovedite in cinematografie, teatru si televiziune, precum si pentru implicarea in combaterea unor fenomene sociale negative.
Inmormantarea va avea loc duminica, la ora 15.00, la cimitirul Bellu.
Cascadorul Szobi Cseh a murit in noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, la varsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.
Cascadorul a decedat dupa o grea suferinta, in urma complicatiilor renale, hepatice, cardiace si pulmonare severe, acesta neraspunzand la tratamentul intensiv aplicat, preciza, intr-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
Cseh a fost diagnosticat in iulie 2012 cu mielom multiplu in forma avansata, complicata cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoza si boala renala. A primit tratament citostatic si radioterapie, avand atunci o evolutie a bolii buna, insa din mai 2013 au aparut semne de progresie a bolii.
Szobi Cseh a fost cel mai prolific si cel mai cunoscut cascador al cinematografiei romane, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul sau, pana la "Amen" de Costa-Gavras.
Promotorul scolii de cascadorie din Romania, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje si de televiziune, din care 25 sunt productii straine sau coproductii.
Szoby Cseh a jucat in filme precum "Inima de tigan" (Alexandru Fotea, Iura Luncasu, 2007), "Totul se plateste" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, in seria "Margelatu"), "Burebista" (1980), "Profetul, aurul si ardelenii", de Dan Pita, "Un august in flacari" (1974), "Un comisar acuza", de Sergiu Nicolaescu.
Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul scolii de cascadorie din Romania. A ocupat pana in 1979 pozitia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea si consilier de lupte al Centrului National al Cinematografiei (CNC), ipostaza in care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse in perioada respectiva de studiourile cinematografice romane, care contineau secvente de actiune-lupte, si a facut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a infiintat Asociatia Cascadorilor Profesionisti din Romania, fiind ales presedinte al acesteia. Szoby Cseh a fost pasionat si de sculptura. A fost membru de onoare al Uniunii Artistilor Plastici si membru al Asociatiei De Arte Da Vinci.
Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, initiat in 2005. Programul are ca scop prevenirea si combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea sociala a copiilor fara posibilitati materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiti de adapost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenta si delincventa juvenila.
Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.