Reactii dupa moartea lui Szobi Cseh. Dorel Visan: Szobi a fost si va ramane unic, un varf al cinematografiei romanesti

Szobi Cseh

Indurerat de pierderea celui mai apropiat prieten din anii de glorie, Florin Piersic, aflat departe de tara, dar si colegii cascadori din generatia veche au tinut sa ii cinstasca memoria.

19:00 "El era cascadorul care arata si imi arata mie cand ma bat, cum conduc masina, cum ma rastorn acolo. Eu as putea scrie o carte de tot ceea ce s-a intamplat cu noi, prin ce aventuri am trecut, aventuri pentru film si nu mai spun aventuri de viata cand pur si simplu imi spunea: nu ma duc undeva fara sa ma intrebe cineva: dar Florin Piersic asta, unde e? Ce face? Iar eu ii spuneam: si pe mine, oricine ma opreste, ma intreaba: dar cu Buza de Iepure cum e?", a spus Florin Piersic, prin telefon.

E clar ca filmele lui Florin Piersic n-ar fi avut aceeasi culoare fara cascadorul sau preferat si prietenul drag Szobi Cseh. Cel care a pornit ca sportiv si a devenit apoi omul bun la toate in filme.

"Le-am spus: neaparat trebuie sa apara in film. Nu trebuie sa fie numai cascador. Trebuie sa fie actor! Si asa s-a intamplat. Eram atat de legati incat tot ceea ce mi se intampla mie, el stia. Tot ce i se intampla lui, stiam eu", a mai spus Piersic.

Asa au luat viata personajele care, fara sa fie neaparat centrale, au adus actiunii farmec si dinamism. Szobi a facut peste 150 de filme, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, filmul sau de debut, pana la "Amen" de Costa Gavras.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In inima femeilor a fost mereu fermecator, cu ochi adanci si suras strengaresc, gata sa starneasca mari pasiuni. Si totusi, nicio ispita de pe platou sau din afara lui n-a fost mai puternica decat dragostea din facultate a lui Szobi. Cascadorul a ramas mai bine de trei decenii alaturi de Simona.

Trupul lui Szobi Cseh va fi depus sambata dimineata la capela Cimitirului Bellu Catolic. Cascadorul va fi inmormantat duminica la pranz.

Reactii indurerate dupa moartea lui Szobi Cseh

Reprezentantii cinematografiei din Romania au reactionat cu durere la vestea mortii lui Szobi Cseh.

Cascadorul Szobi Cseh a murit, in noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la varsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, initiat in 2005. Programul are ca scop prevenirea si combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea sociala a copiilor fara posibilitati materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiti de adapost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenta si delincventa juvenila.


Cititi in acest material:

−►Mircea Albulescu: A reusit sa faca stangaciile noastre nefiresti sa nu se vada

−►Vasile Calofir: Szobi Cseh ne spunea ca un actor trebuie sa fie intr-un echilibru perfect

−►Dorel Visan: L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un varf al cinematografiei romanesti

−►Ion Besoiu: Szobi Cseh a facut din cascadorie o adevarata arta

−► Ion Caramitru a aflat de la ziaristi despre decesul lui Szobi Cseh: A fost un pionier al cascadoriei

−►Victor Ponta, dupa decesul lui Szobi Cseh: Poate tratam cu respectul meritat marii artisti in viata

−►Alexandru Arsinel: Szobi Cseh a fost un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat sa intalnesc

−►Corina Chiriac: Szobi Cseh a fost o personalitate a filmului romanesc


Mircea Albulescu: A reusit sa faca stangaciile noastre nefiresti sa nu se vada

"Am lucrat cu el la toate filmele unde era miscare, unde era ceva de alergat. O cascadorie era la jumatate facuta de mine, restul era facut de el", a declarat Mircea Albulescu pentru Mediafax

"Un coleg al nostru care, de atatia si atatia ani de zile, cu o pricepere extraordinara, a reusit sa faca ca stangaciile noastre firesti sa nu se vada, sa nu se cunoasca", a mai spus actorul Mircea Albulescu.

Vasile Calofir: Szobi Cseh ne spunea ca un actor trebuie sa fie intr-un echilibru perfect

Actorul Vasile Calofir, caruia Szobi Cseh i-a fost profesor, a declarat ca acesta le spunea mereu la cursuri ca un artist trebuie sa fie mereu intr-un echilibru perfect.

"Mi-a fost profesor de cascadorie. Cred ca era profesorul la ale carui cursuri prezenta era maxima. Asta si pentru ca se intamplau si lectii de viata la cursurile lui, lectii cu foarte multa psihologie. Ne spunea ca un actor trebuie sa fie intr-un echilibru perfect", a spus Vasile Calofir.

Dorel Visan: L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un varf al cinematografiei romanesti

Actorul Dorel Visan a declarat ca l-a cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un "varf al cinematografiei romanesti" si crede despre acesta ca "a fost si va ramane unic". "L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un om deosebit, ca pe un varf al cinematografiei romanesti. Ceea ce a facut el in cinematografia romaneasca a fost un dar pentru imbogatirea modalitatilor de expresie a artistilor si pentru imbunatatirea fortei mesajului pe care il transmiteau filmele romanesti atunci, intr-o cinematografie care, din pacate, a murit. Doar niste zvarcoliri mai facem in zilele noastre, nici nu mai are cine sa le faca", a declarat  Dorel Visan.

De asemenea, actorul a spus ca "Szobi Cseh a fost un om special, cu o mare putere de pregatire fizica si psihica, pentru ca ceea ce facea el si ceea ce ii invata el pe ceilalti depindea nu numai de puterea muschilor, dar si de puterea gandului. Eu l-am intalnit dupa ce el stia de boala lui, acum vreo doi ani cred, si mi-a zis ca e suspect de niste necazuri: «toata viata mea am luptat impotriva raului si impotriva pericolului, voi lupta si acum», dar se pare ca e greu si nu greu, ci aproape imposibil sa lupti impotriva legilor naturii", a completat actorul.

"Din pacate, el si exemplul lui de viata si de munca, pe care ar fi trebui sa-l urmeze tinerii mai departe, nu s-a mai dus mai departe. Szobi Cseh a demonstrat ce este in spatele artistului, in spatele stradaniilor si a muncii lui pe care nu o cunoaste spectatorul, dar pe care o simte si care-l influenteaza. Asta a fost mare lui calitate. A fost unic si ramane unic", a declarat Dorel Visan.

Ion Besoiu: Szobi Cseh a facut din cascadorie o adevarata arta

"Am lucrat cu el, l-am respectat foarte mult. A fost un artist adevarat, un camarad desavarsit. Calcula totul exact. A facut din profesia asta o adevarata arta", a spus Ion Besoiu.

Ion Caramitru a aflat de la ziaristi despre decesul lui Szobi Cseh: A fost un pionier al cascadoriei

Directorul Teatrului National Bucuresti, actorul Ion Caramitru, a aflat despre decesul lui Szobi Cseh de la ziaristi, in timp ce inspecta santierul teatrului cu premierul Ponta, el spunand ca Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei, cel care a infiintat, de fapt, scoala romaneasca de cascadorie.

"A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a infiintat scoala de cascadorie, de fapt, si a si jucat roluri in filme in care cascada era una din partile lui forte. Imi pare foarte rau! Dumnezeu sa-l ierte!
", a spus Caramitru. "Am lucrat mai putin cu el, un singur film am facut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Imi pare foarte rau! Nu stiam, mi-ati dat o veste... Stiam ca e bolnav, stiam ca are probleme", a mai spus Ion Caramitru.

Victor Ponta, dupa decesul lui Szobi Cseh: Poate tratam cu respectul meritat marii artisti in viata

Premierul Victor Ponta si-a exprimat, vineri, regretul pentru decesul cascadorului Szobi Cseh si a afirmat ca marii artisti ar trebui tratati cu respectul pe care il merita cat sunt in viata. Ponta a aflat despre decesul lui Szobi Cseh de la jurnalisti, impreuna cu directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, in timp ce inspecta santierul de modernizare a teatrului.

"Dumnezeu sa-l ierte! Imi pare rau! Si eu am aflat tot de la dumneavostra (ca si Caramitru - n.r.). Cu atat mai mult cat sunt in viata marii artisti, poate ii tratam cu respectul pe care il merita", a spus Victor Ponta.

Alexandru Arsinel: Szobi Cseh a fost un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat sa intalnesc

Actorul Alexandru Arsinel a declarat ca este regretabil ca Szobi Cseh a murit in suferinta, precizand ca acesta a fost un prieten cum rar i-a fost dat sa intalneasca in viata."Este regretabil pentru ca a murit in suferinta un mare artist, un camarad extraordinar, profesor universitar, un om care avea grija de copiii strazii", a spus Alexandru Arsinel.

El a precizat ca nu va uita niciodata "comandamentul" pe care Szobi Cseh l-a facut dupa cutremurul din 1977, unde, alaturi de alti colegi cascadori, incerca sa salveze oameni din blocurile afectate. "Un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat sa intalnesc in viata. Regret din tot sufletul si transmit condoleante familiei", a mai spus Alexandru Arsinel.

Corina Chiriac: Szobi Cseh a fost o personalitate a filmului romanesc

Cantareata Corina Chiriac, care a facut parte din distributia filmului "Aventuri la Marea Neagra", alaturi de Szobi Cseh, a declarat ca acesta a fost o "personalitate a filmului romanesc", care a pregatit generatii de cascadori.

"L-am admirat in filme si am avut cunostinte comune care vorbeau despre el ca un foarte bun cascador, un om care a pregatit generatii de cascadori si a adus un aport extraordinar la meseria asta care, acum 45-50 de ani, se pare ca in Romania inca nu era o meserie bine stabilita, ca n-avea de unde, neexistand o cinematografie foarte extinsa", a declarat Corina Chiriac.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Szobi Cseh a murit la Institutul Clinic Fundeni. Traian Basescu l-a decorat post-mortem in gradul de Cavaler
Szobi Cseh a murit la Institutul Clinic Fundeni. Traian Basescu l-a decorat post-mortem in gradul de Cavaler

Traian Basescu l-a decorat post-mortem, vineri dupa-amiaza, pe Szobi Cseh in gradul de Cavaler, in semn de inalta apreciere pentru talentul si profesionalismul de care a dat dovada in cursul vietii sale

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.