Trotinetele electrice, un pericol pentru pietoni și șoferi. Măsura luată de Primăria din Drobeta Turnu Severin
Trotinetele electrice au devenit un pericol pentru cei care se plimbă în zonele pietonale, dar și pentru șoferii aflați în trafic.
Legislația este clară în ceea ce privește circulația lor pe drumurile publice, însă când vine vorba de parcuri sau zone de promenadă, rămâne la latitudinea muncipalității să ia măsuri.
Primăria Drobeta Turnu Severin va interzice trotinetele electrice în zonele pietonale din oraș, din cauza numeroaselor plângeri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În imaginile filmate de camera de bord a unei maşini, se observă cum un tânăr pe trotineta traversează o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului şi îi taie calea autoturismului care circulă regulamentar. Până la un accident ce se putea solda cu victime mai era doar un pas.
Pe lângă şoferii care se plâng ca posesorii de trotinete nu respectă regulile de circulaţie, cum ar fi că merg inclusiv pe contrasens, aceste mijloace de transport pun în pericol şi pietonii.
În parcul Herăstrău din Bucureşti, de exemplu, în fiecare seară, zeci de trotinete şi de biciclete se strecoară pe aleile înguste, împânzite de copii şi vârstnici care nu reuşesc mereu să se ferească de ele.
Bărbat: „Ar trebui în primul rând să fie benzi special amenajate, chiar e un real pericol şi trebuie să fim noi mult mai atenţi”.
Bărbat: „Ar trebui luate nişte măsuri, de exemplu aici nu este nici pistă, şi hai să zicem că i-am accepta, dar merg cu foarte mare viteză şi nu e în regulă, nu e în regulă! Sunt copii mici, sunt bătrâni, oameni care au probleme de mers, nu e în regulă”.
În numai câteva ore, Brigada Rutieră București a dat 42 de amenzi posesorilor de trotinete electrice şi biciclete.
Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere: „Am constatat acest lucru: a fost principala sancţiune pe care poliţiştii Brigăzii Rutiere au aplicat-o. Deşi eram într-o zonă unde este amenajata pista pentru biciclete, marcată şi semnalizata corespunzător, ei nu utilizau acea pistă”.
Acolo unde nu exista pistă, legea spune că bicicliştii şi conducătorii de trotinete electrice trebuie să circule pe carosabil, pe prima bandă, şi nu pe trotuar.
Iar în cazul aleilor din parcuri sau zone de promenadă, care nu ţin de drumurile publice, legea prevede ca aceste mijloace de transport au voie să circule, atâta timp cât nu stânjenesc circulaţia pietonilor.
Însă nici această regulă nu este respectată. Aşa că primăria din Drobeta Turnu Severin, de exemplu, vrea să interzică trotinetele în zonele pietonale.
Marius Screciu, primarul din Drobeta Turnu Severin: „Era necesară aceasta măsură. Am avut mai multe rapoarte ale poliţiei, cât şi ale cetăţenilor, foarte multe sesizări cu accidente, incidente, în aceste zone”.
Din 2019 şi până în prezent, în Bucureşti s-au înregistrat 79 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice, soldate cu persoane rănite grav.
Sursa: Pro TV
Etichete: trotinete, trotineta electrica, primarie, circulatie,
Dată publicare:
29-07-2021 19:08