Tribunalul Constanţa a amânat cu o săptămână pronunţarea în cazul eliberării condiţionate a lui Mircea Băsescu
Instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 11 septembrie, decizia urmând să fie definitivă.
Mircea Băsescu a solicitat, luni, la Tribunalul Constanţa, să fie liberat condiţionat, spunând că a îndeplinit toate condiţiile necesare, în timp reprezentanţii DNA au cerut ca acesta să rămână în penitenciar deoarece nu a prezentat dovezi temeinice de îndreptare, relatează news.ro.
Tribunalul Constanţa a judecat, luni, contestaţia depusă de DNA la decizia Judecătoriei Medgidia din data de 19 iulie prin care Mircea Băsescu poate fi liberat condiţionat.
Reprezentanţuu DNA Constanţa au cerut instanţei admiterea contestaţiei şi respingerea cererii de liberare condiţionată ca fiind nefondată. Ei susţin că, ţinând cont de infracţiunea pentru care a fost condamnat Mircea Băsescu perioada petrecută în detenţie este considerată insuficientă pentru reeducarea acestuia, precizând că el nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.
Apărătorul lui Mircea Băsescu, avocatul Nelu Taşcă, a afirmat că aceasta îndeplineşte toate criteriile pentru a fi liberat condiţionat. El spune că Mircea Băsescu a dat suficiente dovezi de îndreptare, participând la programe educaţionale şi chiar a susţinut o conferinţă în faţa celorlaţi deţinuţi despre ce soluţii au aceştia când ies din penitenciar pentru a se reintegra în comunitate. Mai mult, Nelu Taşcă a menţionat că de când Mircea Băsescu se află în custodia organelor statului, adică din mai 2014, nu a încălcat nicio procedură, iar în timpul petrecut în penitenciar nu a avut nicio abatere.
Avocatul a adus în discuţie şi starea de sănătate a clientului său, spunând că în perioada detenţiei a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiindu-i aplicate stenturi, iar cadrele medicale au descoperit că Mircea Băsescu suferă şi de diabet. Nelu Taşcă a menţionat că Băsescu este nevoit să-şi cumpere şi medicamentele pentru afecţiunile de care suferă doarece sistemul penitenciar nu i le poate oferi. În final, avocatul a solicitat instanţei ca Mircea Băsescu să fie redat societăţii deoarece nu prezintă niciun risc.
Mircea Băsescu a declarat în cadrul procesului că îndeplineşte toate criteriile pentru a fi liberat condiţionat. El spune că au fost puşi în libertate oameni cu condamnări mai mari ca a sa şi cu prejudicii mai ridicate.
“Au fost puşi în libertate condamnaţi care au furat 60 de milioane de euro de la stat, au condamnaţi la 10 ani de închisoare şi sunt liberi. Mă refer la domnul Voiculescu”, a afirmat Mircea Băsescu.
El s-a referit şi la problemele de sănătate pe care le are, considerând că i se pare inuman să mai stea în penitenciar în condiţiile în care are probleme cardiace şi diabet.
Mai mult, Mircea Băsescu a afirmat că nu înţelege ce dovezi doreşte DNA că s-a îndreptat.
“DNA vrea dovezi că m-am îndreptat. Ce dovezi să aduc, ce să fac ca să vă dovedesc că m-am îndreptat?”, a mai spus Mircea Băsescu.
În încheiere, el a afirmat că dacă va fi liberat condiţionat nu va fi tentat să săvârşească noi fapte de corupţie.
“Sunt pensionar, nu am firme. Am casă, am maşină, soţia mea are maşină, copiii au case şi maşini, nu am de ce să mai fiu tentat…”, a precizat Mircea Băsescu.
Tribunalul Constanţa a amânat pronunţarea în acest dosar pentru 11 septembrie. Decizia luată va fi definitivă.
Pe data de 19 iulie, Judecătoria Medgidia a admis cererea de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, aceasta fiind atacată de DNA la instanţa superioară.
Aceasta a fost cea de-a treia cerere a liberare condiţionată depusă de Mircea Băsescu, primele două fiind admise de către Judecătoria Constanţa, dar respinse de către Tribunalul Constanţa.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat, astfel, decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.
În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă. Căpăţână a fost liberat condiţionat la sfârşitul lunii iunie, printr-o decizie a Tribunalului Mehedinţi, după ce, anterior, Judecătoria Drobeta Turnu Severin luase o decizie similară.
Mircea Băsescu execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă.