Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă

Dată publicare: 03-02-2020 14:05
Dată actualizare: 03-02-2020 19:53


O nouă condamnare penală, pentru un fost președinte al Camerei Deputaților. După Adrian Năstase, Liviu Dragnea și Bogdan Olteanu, Valeriu Zgonea completează lista, cu o pedeapsa de trei ani de închisoare, cu executare.

 

Fostul demnitar, a fost găsit vinovat de corupție, după ce ar fi ajutat fiica unui consilier județean din Buzău să ajungă subsecretar de stat, în schimbul unor avantaje financiare. Zgonea se consideră nevinovat și spune că va ataca sentința la Curtea de Apel.

 

Auto-intitulat pe vremuri coleg cu Mihai Viteazul și Zorro, după ce i-a cerut lui Liviu Dragnea demisia din PSD, Valeriu Zgonea a fost condamnat acum în prima instanță.

În urmă cu opt ani era președintele Camerei Deputaților și vicepreședinte al social-democraților. Procurorii susțin că ar fi ajutat-o pe fiica lui Dumitru Dobrică, la acea vreme consilier județean în Buzău, să ajungă președinta Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, apoi subsecretar de stat la Ministerul Comunicațiilor. Iar ajutorul - susțin procurorii anticorupție - nu ar fi fost unul dezinteresat.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu - Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, conform Biroului de Presă al DNA.

Valeriu Zgonea a respins acuzațiile și speră să fie achitat. Acum, însă, refuză să comenteze sentința.

Valeriu Zgonea ar fi fost contrazis și de politicianul care i-ar fi cumpărat influența. Dumitru Dobrică a acceptat să ajungă la un acord de recunoaștere a vinovăției în schimbul unei pedespe de doi ani de închisoare cu suspendare.

Dacă și judecătorii Curții de Apel București vor fi de părere că politicianul trebuie pedepsit, Valeriu Zgonea ar putea deveni, practic, al patrulea fost președinte al Camerei Deputaților condamnat pentru corupție, după Adrian Năstase, Bogdan Olteanu, condamnat și el, decoamdată în prima instanță, și, bineînțeles, Liviu Dragnea.

Contravaloarea șpăgilor despre care vorbesc procurorii DNA ar urmă să fie confiscată, așa că până la finalul procesului o parte din averea lui Zgonea rămâne sub sechestru.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO