Trei sferturi din serviciile de urgenta din Romania nu au nici macar masini de pompieri. 476 de autospeciale, neinmatriculate
Autoritatile recunosc ca nu sunt nici pe departe dotate cu mijloacele necesare pentru stingerea incendiilor si propun o lege noua.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Ministerul Afacerilor Interne, „cele 3.150 de servicii voluntare pentru situatii de urgenta existente au fost constituite in functie de dotarea avuta, fara a tine cont de tipurile si nivelul riscurilor specifice comunitatilor. Majoritatea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta (76%) au in structura doar componenta preventiva si echipe specializate, fara a avea in dotare autospeciale pentru stingerea incendiilor. Celelalte 745 (24%) servicii voluntare detin un numar de 848 de autospeciale pentru stingerea incendiilor, functionale, dintre care 777 (aproximativ 92%) au o vechime de peste 15 ani, ceea ce creeaza dificultati in mentinerea in stare de operativitate a acestora, iar 476 de autospeciale pentru stingerea incendiilor nu sunt inmatriculate ca urmare a neindeplinirii conditiilor tehnice impuse''. De asemenea, in prezent doar 1.762 din cei 110.350 de membri ai acestor servicii sunt calificati in centre autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificare.
Din cauza unor prevederi ambigue ale Ordinului ministrului Administratiei si Internelor pentru aprobarea criteriilor de performanta privind constituirea, incadrarea si dotarea serviciilor private pentru situatii de urgenta, s-a constatat extinderea la nivel national a activitatii unor societati prestatoare de servicii, fara a avea o dotare minima corespunzatoare, asigurarea interventiei de catre acestea fiind adesea formala. O situatie intalnita frecvent este inchirierea de catre serviciile pentru situatii de urgenta, constituite ca societati, a autospecialelor de stins incendii pentru o perioada limitata, pana la obtinerea avizului pentru sector de competenta, in vederea incheierii de contracte de interventie cu cat mai multi operatori economici/ institutii, fiind urmarit astfel, cu precadere, interesul comercial, nu si asigurarea interventiei operative si eficace, se precizeaza in comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca urmare, Ministerul Afacerilor Interne a lansat marti in dezbatere publica Ordinul privind constituirea, incadrarea si dotarea serviciilor voluntare si a serviciilor private pentru situatii de urgenta. Proiectul prevede posibilitatea de colaborare intre consiliile locale, precum si cu asociatii cu activitate in domeniul situatiilor de urgenta si crearea cadrului legal de cooperare premergator si pe timpul manifestarii unor astfel de situatii, dar si stabilirea obligatiei serviciilor private pentru situatii de urgenta de a detine tehnica de interventie, in baza unui titlu valabil.
Sursa: Agerpres
Etichete: foc, pompieri, calificare, MAI, ordin, autospeciale, situatii de urgenta,
Dată publicare:
05-04-2016 21:49