Trei polițiști s-au luptat să îi pună cătuşele unui suspect. Imaginile au stârnit controverse

×
Codul embed a fost copiat

Un control de rutină s-a terminat cu focuri de armă, urlete şi lovituri de baston în Capitală. Șoferul a refuzat să oprească, iar polițiștii l-au urmărit și, când au vrut să-l blocheze, suspectul a fost cât pe ce să îl strivească pe unul dintre ei.

Apoi individul s-a predat, dar rudele i-au sărit în ajutor, iar unul dintre apărători a fluturat o armă albă, susțin polițiștii, și a fost încătușat. Secvențele în care trei agenți se luptă să îi pună cătuşele, iar unul dintre ei îl mai lovește cu bastonul, au stârnit numeroase comentarii.

Bărbatul care conducea o maşină înmatriculată în Marea Birtanie a refuzat să oprească la semnalele poliţistului, ba chiar a accelerat ca să scape. Mai multe echipaje au plecat după el, iar agenţii au fost nevoiţi să tragă focuri de avertisment, pentru a-l opri.

Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "A intrat intenţionat în mașina poliţiei. Nici în acel moment conducătorul auto nu s-a supus somaţiilor şi şi-a continuat traseul. După care i-au sărit în ajutor rudele care afişau arme albe"

La 27 de ani, suspectul, membru al unui clan periculos din Capitală, are deja un cazier lung pentru furturi, pentru care a făcut şi închisoare. A fost însă eliberat condiţionat. Acum este acuzat de conducere fără permis şi tulburarea ordinii publice.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Reporter: De ce nu ai oprit la somaţiile poliţiştilor?
Şofer: Pentru că nu am vrut.

Prima parte a misiunii s-a desfăşurat conform procedurilor. Controlul de rutină, somarea şoferului, urmărirea maşinii şi folosirea armamentului. Controversată este însă partea a doua a operaţiunii, când o rudă a tânărului urmărit a intervenit, iar 3 poliţişti s-au chinuit şi cu greu au reuşit să îi pună cătuşele.

Marian Grigore, avocatul şoferului: "Este o persoană cu dizabilităţi motorii, ridicată de poliţişti din curte, este rudă cu el."

Tudorel Butoi, criminalist: "Vedem cu toţii un individ doborât la pământ, asupra căruia acţionează 3 poliţişti folosind în mod excesiv şi denaturat forţa. E vorba de aplicarea loviturilor cu un baston pe care îl au ei în dotare asupra corpului persoanei doborâte. Eu aş întreba aceşti poliţişti dacă au încătușat vreodată un suspect sau măcar o oaie beată"

Poliţişti din alte ţări fac publice filme demonstrative, care descriu astfel de situaţii dificile. Încătuşarea unui suspect care se împotriveşte este extrem de grea dacă nu e făcută ca la carte.

"Îl răstorn pe o parte şi îmi folosesc propria greutate pentru a-l ţine în această poziţie. Acum pot să îi fac o priză cu ambele mâini pe braţul lui drept şi îl răstorn înapoi pe burtă. De aici trec cu tot corpul pe partea cealaltă şi îi scot mai întâi acest braţ pe care îl imobilizăm la spate şi îl încătuşăm. Apoi e simplu cu celălalt braţ şi gata."

Astfel de demonstraţii găsim şi pe canalul oficial al Poliţiei Romane. Însă în aproape toate cazurile, suspectul respecta instrucţiunile poliţiştilor, aşa că încătuşarea iese perfect şi e nevoie de un singur agent. În realitate, lucrurile stau altfel.

Tudorel Butoi, criminalist: "Se transformă totul într-o bătaie când eşti incapabil să pui în aplicare procedurile de imobilizare şi încătuşare."

Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "Am văzut într-adevăr acele imagini, în acest moment vorbim despre o acţiune a poliţiei în conformitate cu legea, s-a utilizat forţa pentru a împiedica o altă acţiune"

Specialiştii atragă atenţia că astfel de momente controversate se pot repeta, ţinând cont că în Poliţia Română asistăm la o avalanşă de angajări şi concentrarea a două generaţii pe an în Academia de Poliţie. Măsurile au fost adoptate pentru acoperirea deficitului de personal din poliţie.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Urmărire ca în filme în Capitală: Un tânăr fără permis, oprit cu focuri de armă. VIDEO
Urmărire ca în filme în Capitală: Un tânăr fără permis, oprit cu focuri de armă. VIDEO

Un bărbat în vârstă de 27 de ani, care conducea fără permis auto, a fost reţinut, vineri, după ce acesta a refuzat să oprească la semnalul poliţiştilor bucureşteni, care au fost nevoiţi să tragă focuri de armă, informează DGPMB.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.