Trei polițiști s-au luptat să îi pună cătuşele unui suspect. Imaginile au stârnit controverse
Un control de rutină s-a terminat cu focuri de armă, urlete şi lovituri de baston în Capitală. Șoferul a refuzat să oprească, iar polițiștii l-au urmărit și, când au vrut să-l blocheze, suspectul a fost cât pe ce să îl strivească pe unul dintre ei.
Apoi individul s-a predat, dar rudele i-au sărit în ajutor, iar unul dintre apărători a fluturat o armă albă, susțin polițiștii, și a fost încătușat. Secvențele în care trei agenți se luptă să îi pună cătuşele, iar unul dintre ei îl mai lovește cu bastonul, au stârnit numeroase comentarii.
Bărbatul care conducea o maşină înmatriculată în Marea Birtanie a refuzat să oprească la semnalele poliţistului, ba chiar a accelerat ca să scape. Mai multe echipaje au plecat după el, iar agenţii au fost nevoiţi să tragă focuri de avertisment, pentru a-l opri.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "A intrat intenţionat în mașina poliţiei. Nici în acel moment conducătorul auto nu s-a supus somaţiilor şi şi-a continuat traseul. După care i-au sărit în ajutor rudele care afişau arme albe"
La 27 de ani, suspectul, membru al unui clan periculos din Capitală, are deja un cazier lung pentru furturi, pentru care a făcut şi închisoare. A fost însă eliberat condiţionat. Acum este acuzat de conducere fără permis şi tulburarea ordinii publice.
Reporter: De ce nu ai oprit la somaţiile poliţiştilor?
Şofer: Pentru că nu am vrut.
Prima parte a misiunii s-a desfăşurat conform procedurilor. Controlul de rutină, somarea şoferului, urmărirea maşinii şi folosirea armamentului. Controversată este însă partea a doua a operaţiunii, când o rudă a tânărului urmărit a intervenit, iar 3 poliţişti s-au chinuit şi cu greu au reuşit să îi pună cătuşele.
Marian Grigore, avocatul şoferului: "Este o persoană cu dizabilităţi motorii, ridicată de poliţişti din curte, este rudă cu el."
Tudorel Butoi, criminalist: "Vedem cu toţii un individ doborât la pământ, asupra căruia acţionează 3 poliţişti folosind în mod excesiv şi denaturat forţa. E vorba de aplicarea loviturilor cu un baston pe care îl au ei în dotare asupra corpului persoanei doborâte. Eu aş întreba aceşti poliţişti dacă au încătușat vreodată un suspect sau măcar o oaie beată"
Poliţişti din alte ţări fac publice filme demonstrative, care descriu astfel de situaţii dificile. Încătuşarea unui suspect care se împotriveşte este extrem de grea dacă nu e făcută ca la carte.
"Îl răstorn pe o parte şi îmi folosesc propria greutate pentru a-l ţine în această poziţie. Acum pot să îi fac o priză cu ambele mâini pe braţul lui drept şi îl răstorn înapoi pe burtă. De aici trec cu tot corpul pe partea cealaltă şi îi scot mai întâi acest braţ pe care îl imobilizăm la spate şi îl încătuşăm. Apoi e simplu cu celălalt braţ şi gata."
Astfel de demonstraţii găsim şi pe canalul oficial al Poliţiei Romane. Însă în aproape toate cazurile, suspectul respecta instrucţiunile poliţiştilor, aşa că încătuşarea iese perfect şi e nevoie de un singur agent. În realitate, lucrurile stau altfel.
Tudorel Butoi, criminalist: "Se transformă totul într-o bătaie când eşti incapabil să pui în aplicare procedurile de imobilizare şi încătuşare."
Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: "Am văzut într-adevăr acele imagini, în acest moment vorbim despre o acţiune a poliţiei în conformitate cu legea, s-a utilizat forţa pentru a împiedica o altă acţiune"
Specialiştii atragă atenţia că astfel de momente controversate se pot repeta, ţinând cont că în Poliţia Română asistăm la o avalanşă de angajări şi concentrarea a două generaţii pe an în Academia de Poliţie. Măsurile au fost adoptate pentru acoperirea deficitului de personal din poliţie.