Trei judecatori din completul de la ICCJ care trebuia sa judece dosarul "Zambaccian" se abtin
Trei dintre cei cinci judecatori din completul de la instanta suprema care trebuia sa judece in 8 aprilie contestatiile din dosarul "Zambaccian" au facut cereri de abtinere, pe motiv ca anterior s-au mai pronuntat in alte dosare ale lui Adrian Nastase.
Contestatiile din dosarul "Zambaccian", in care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si a fost achitat pentru luare de mita, vor fi judecate din 8 aprilie de un complet de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Trei dintre cei cinci judecatori, respectiv Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Angela Dragne, au facut cereri de abtinere in acest dosar, pe care le-au inaintat Colegiului de conducere al instantei supreme.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Judecatorii Ioana Bogdan si Cristina Rotaru au solutionat in etapa fondului dosarul "Trofeul calitatii", iar Angela Dragne a facut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate in dosarul "Matusa Tamara".
Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca nu stie care sunt motivele concrete pentru care cei trei judecatori au facut cereri de abtinere, dar a aratat ca poate fi un motiv si faptul ca ei au mai facut parte din complete care au dispus solutii in dosare in care a fost judecat fostul premier.
Dosarul "Zambaccian" a ajuns pe rolul instantei supreme dupa ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 data de un complet de trei judecatori.
In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost condamnat in 30 martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.
Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.
Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.