1.051 de oameni morți în flăcări, în 6 ani. HARTA incendiilor de locuințe din România
Pompierii sunt într-o alertă continuă de câteva săptămâni. 20 oameni au murit, iar alţi 26 au fost răniţi în incendii extrem de grave.
Militarii trag un semnal de alarmă pentru că adevărul este mult mai dureros. Peste 1000 de persoane au sfârşit cumplit în ultimii 6 ani, iar jumătate au fost copii şi bătrâni. Curăţaţi şi reparaţi coşurile, centralele şi sobele, nu folosiţi instalaţii electrice improvizate şi, mai ales, şi nu-i lăsaţi pe cei mici nesupravegheaţi. Iată doar câteva dintre sfaturile de care ar trebui să ţinem cont.
Vineri, în cartierul Bucureştii Noi, un incendiu violent a mistuit acoperişurile a trei case.
Zeci de pompieri cu 12 autospeciale s-au luptat să înlăture pericolul, însă misiunea a fost una dificilă pentru că hidranţii nu aveau presiune, iar în locuinţe au descoperit mai multe butelii cu gaz care puteau exploda oricând.
Neglijenţa a dezlănţuit infernul şi azi-noapte într-un bloc din Filiaşi, judeţul Dolj. Un bărbat de 50 de ani a murit, iar alte 5 persoane au fost intoxicate cu fum. Pompierii au evacuat aproape 50 de persoane.
Iar scenariul se repetă aproape zilnic de când a început sezonul rece. Grav este că jumătate dintre victimele acestor incendii sunt în general copii lăsaţi nesupravegheaţi şi bătrânii neajutoraţi. Peste 500 au murit în ultimii 6 ani.
Ultima tragedie de acest fel s-a petrecut pe 25 noiembrie, la Vatră Dornei, unde prada flăcărilor au căzut o fetiţă de 1 an şi frăţiorul ei mai mare, care a deschis uşa sobei şi s-a jucat cu jarul aprins. Ea a pierit, iar el s-a ales cu arsuri grave. Nu era nimeni cu ei.
În cazul care sunteţi surprinşi de un incendiu, pompierii vă recomanda să ieşiţi imediat din casă, nu încercaţi să salvaţi bunuri, viaţa e mai importantă. Dacă trebuie să treceţi dintr-o cameră în alta, verificaţi clanţa şi uşa cu dosul palmei, dacă sunt fierbinţi, nu deschideţi uşa pentru că dincolo sunt flăcări. Dacă locuiţi la parter, ieşiţi pe fereastră, dacă nu deschideţi geamul şi rămâneţi în faţa lui. strigti după ajutor şi aşteptaţi să vină pompierii să vă salveze.
Iată cum arată situaţia incendiilor în locuinţe la nivelul ţării în ultimii 6 ani! 1051 de oameni s-au prăpădit. Cei mai mulţi, în Iaşi şi Bucureşti, care este se pare şi capitala incendiilor nu doar a ţării.
Pompierii spun că putem evita un dezastru prin câteva măsuri simple.
Radu Marius: "Le recomandăm să cureţe coşurile, să îndepărteze materiale combustibile din apropierea sobelor şi să fie mai atenţi."
În fiecare an, în toată ţara, au loc peste 6.000 de incendii, în locuinţe. Aproape jumătate dintre acestea sunt provocate de surse deschise de foc, instalaţii electrice improvizate sau mijloace de încălzire lăsate nesupravegheate.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!