Trei adolescenti, banuiti ca au profanat morminte in Cimitirul Evreiesc. Fapta a avut loc in Ziua Comemorarii Holocaustului

Ultima actualizare: 28-04-2017 07:11
profanare morminte cimitirul evreiesc FOTO: SILVIU VREXLER

Politia a identificat autorii profanarii de morminte din Cimitirul Evreiesc de pe Soseaua Giurgiului din Capitala.

Fapta a fost semnalata de deputatul Silviu Vrexler si a avut loc in noaptea de 23 spre 24 aprilie. Zece monumente funerare din cimitirul Evreiesc de pe Soseaua Girugiului. Pe 24 aprilie, in Isarel si in comunitatile evreiesti din intreaga lume se comemoreaza victimele Holocaustului.

COMUNICATUL DEPUTATULUI SILVIU VREXLER

In noaptea de 23-24 aprilie 2017, zece monumente funerare au fost vandalizate la Cimitirul Evreiesc din sos. Giurgiului, Bucuresti. Tot astazi, evreii din intreaga lume comemoreaza moartea celor sase milioane de evrei ucisi in Holocaust (Yom HaShoah). Ziua aleasa nu este o coincidenta. Un act de antisemitism grav, dar mai ales un atac si o jignire la adresa tuturor Comunitatilor Evreiesti si a evreilor din Romania. Alaturi de conducerea Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - pagina oficiala si a Comunitatii Evreilor Bucuresti, am luat legatura cu Autoritatile Statului Roman si am solicitat gasirea vinovatilor. Voi urmari ca acest caz sa fie solutionat urgent. As spune ca sunt dezgustat, dar este prea putin.

COMUNICATUL POLITIEI ROMANE:

La data de 24 aprilie a.c., politistii Sectiei 16 au identificat trei minori, cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani, banuiti de comiterea infractiunii de profanare de morminte, prin distrugerea unor monumente funerare din interiorul unui cimitir situat pe raza sectorului 4.

In fapt, in aceeasi zi, 24 aprilie a.c., subunitatea de politie a fost sesizata de catre o persoana cu privire la faptul ca in cimitirul comunitatii sale a observat mai multe monumente funerare ce prezentau distrugeri.

La fata locului s-a deplasat echipa operativa, care a demarat cercetarea, constatand faptul ca in interiorul cimitirului ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 140.000 mp se afla mai multe monumente funerare desprinse din socluri si cazute la pamant, unele datorita vechimii si a influentei factorilor atmosferici iar un numar de 10 pietre comemorative pareau a fi sparte ca urmare a unor actiuni de lovire.

In urma investigatiilor efectuate in zona adiacenta au fost identificati trei minori, stabilindu-se faptul ca, in urma cu aproximativ 10 zile, acestia ar fi escaladat gardul imprejmuitor si, fara o motivatie anume, din teribilism, au tras de pietrele funerare, lovindu-le cu picioarele.

Avand in vedere ca locatia este asigurata cu paza umana, agentii societatii care isi desfasoara activitatea in acest punct de lucru au fost sanctionati contraventional, in baza Legii nr. 333/2003, in acelasi timp sectia de politie sesizandu-se din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu cu privire la modul in care si-au exercitat atributiile de serviciu cei indrituiti cu paza obiectivului.

Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de profanare de morminte, cei trei minori fiind incredintati familiilor.

Activitatea desfasurata in legatura cu acest incident se circumscrie masurilor dispuse de catre Politia Romana cu privire la combaterea acestui tip de evenimente, cazuri in care se urmareste, pe langa identificarea persoanelor si motivatia cauzelor si conditiile producerii acestora.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO