Ministrul Sanatatii, despre cazul copiilor bolnavi din Arges: "Sunt frustrat ca nu avem rezultate". Care e starea bebelusilor

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile de la noi bat pasul pe loc de o saptamana in ceea ce priveste cazul bebelusilor cu probleme digestive. Par sa fie depasite de situatie si au cerut ajutorul specialistilor din strainatate.

Ministrul Sanatatii, in vizita la spital

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a venit miercuri la Spitalul 'Marie Curie' pentru a vedea care este situatia in cazul copiilor adusi din Arges cu sindrom hemolitic-uremic.

"Am venit sa vad copiii si sa ii incurajez pe medici. Nu vreau sa pun presiune pe ei, vreau sa ii incurajez si vreau sa stiu sigur ca nu putem face ceva mai mult sau daca au nevoie de ceva din partea MS. (...) De asta am venit sa vad daca lipseste ceva. Vreau sa vad exact despre ce este vorba", a declarat ministrul.

Citește și
Cover bebelusi Arges
Final de saptamana cu vesti proaste in cazul bebelusilor bolnavi din Arges. Parinte: "Ne rugam la Dumnezeu si atat"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

El a afirmat ca nu se pronunta in acest moment privind ancheta in curs. "Toate amanuntele vi le vom da intr-o conferinta de presa astazi. Vom avea si o audiere la Parlament, dupa care vom organiza o conferinta de presa", a aratat Achimas-Cadariu.

Intrebat daca bebelusilor li s-a facut coprocultura la Pitesti, ministrul a afirmat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, aceasta analiza a fost realizata.

Achimas-Cadariu: Sunt frustrat ca nu avem rezultate la ancheta in cazul copiilor de la 'Marie Curie'

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, spune ca se simte ''frustrat'' ca nu are rezultate la ancheta desfasurata in cazul copiilor internati la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.

"Sunt foarte frustrat ca nu avem rezultatele la aceasta ancheta extraordinara, dar nu oblig pe nimeni sa dea alte rezultate decat realitatea si asta este realitatea. Ancheta s-a desfasurat in conformitate cu procedurile standard existente. Am facut apel si la colegii din Europa si vom da mult mai multe detalii dupa audierea de la Parlament. Parintii au mare, mare incredere in medicii de aici; luptam cu totii pentru copii", a spus ministrul, care s-a aflat in vizita la Spitalul ''Marie Curie''.

El a afirmat ca, in cazul in care se va dovedi ca medicii din Arges au trimis tarziu copiii la Bucuresti, vor fi luate masurile care se impun.

Ministrul a sustinut ca se va verifica daca DSP Arges si-a facut datoria asa cum trebuie. "Vom verifica aceste lucruri. (...) Se face o ancheta", a adaugat reprezentantul MS.

Patriciu Achimas-Cadariu a spus ca in prezent nu este nevoie sa se caute vinovati in acest caz, ci solutii pentru vindecarea micutilor.

"Cred ca, in acest moment, trebuie sa ne concentram pe copii si sa aflam cauza, sa luam masurile profilactice. Nu cred ca acum este nevoie de sange, cred ca acum este nevoie de vindecare in primul rand. MS si-a indeplinit toate sarcinile care ii revin. (...) Cred ca suntem in momentul in care trebuie sa luptam cu totii pentru acesti copii. (...) Parintii si intregul personal medical, medicii nostri, asistentele, infirmierele fac un efort teribil si, din ce am vazut si am simtit, sunt foarte apreciati de catre parinti", a mai spus ministrul.

El a subliniat ca nu a venit la Spitalul ''Marie Curie'' ca ministru, ci ca medic, pentru a-si incuraja colegii.

"Nu am venit acum la spital ca ministru, am venit ca medic si am venit sa ii incurajez pe medici. Sunt la curent cu toate lucrurile, domnul ministru secretar de stat a coordonat actiunea si o coordoneaza. Sunt in legatura directa de la bun inceput cu toti cei care au fost implicati zi de zi. Nu am vrut sa pun presiune. Este cumplit. Toti cei care au fost aici si cei care nu i-ati vazut si-au facut zi de zi datoria absolut admirabil 200%. Domnul ministru secretar de stat s-a si deplasat la Pitesti", a mai afirmat ministrul Sanatatii.

Starea bebelusilor

Sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt in continuare internati la Spitalul "Marie Curie", trei dintre acestia in stare grava pe sectia de Terapie Intensiva, iar patru la Nefrologie, prezentand o stare buna, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Denis Stanescu.

Potrivit acesteia, cei trei copii internati la Terapie Intensiva sunt urmariti indeaproape si nu necesita ventilatie mecanica.

Toti trei sunt pe dializa peritoneala. Ceilalti patru copii cu sindrom hemolitic-uremic se afla internati la sectia de Nefrologie, trei fiind dializati, a spus medicul.

Denis Stanescu a amintit ca marti au fost externati doi copii.

Experti straini, chemati sa ajute autoritatile romane

Ministrul Sanatatii sustine ca in tot acest timp a existat o comunicare continua cu medici din Franta si Olanda. Ba mai mult, a declarat ca o echipa de la Centrul European de control al bolilor de la Stockholm ar putea sa ajunga in Romania.

Dar pentru trei copilasi nu se mai poate face nimic. Ei s-au stins mult prea devreme. Maria, internata la ''Spitalul Marie Curie'', a pierdut marti lupta pentru supravietuire si a inchis ochii pentru totdeanuna.

In urma cu cateva ore, parintii Mariei, o fetita de 1 an si 4 luni a carei stare s-a inrautatit duminica noapte, au primit o veste infioratoare. Copilul, singurul care mai era conectat la aparatele de respiratie artificiala, s-a stins. Marti, mamica ei se ruga la Dumnezeu pentru o minune.

Ioana Olariu, mama fetitei: ''Au spus ca e virusul foarte puternic si e posibil ca acum sa fie bine acum sa nu mai fie. Eu nu vreau decat sa se faca copilul meu bine. Nu stiu de la ce, sotul meu e terminat, pentru ca a vazut-o pe fetita de aseara, era langa patul fetitei care...si e terminat si abia poate sa mai vorbeasca."

Acasa, la Pitesti, vestea i-a naucit pe toti. Medicii povestesc ca, desi acum 2 zile Maria era bine, totul s-a rasturnat.

Radu Tabacaru, seful sectiei ATI a Spitalului Marie Curie: "Se juca in patut...."

Vorbim deja de 3 victime inocente. Toti copilasii au murit in urma complicatiei sindromului hemolitic uremic. Primul a decedat in 4 februarie, al doilea luni dimineata.

Mihaela Balgradean, medic: "Tipul de Echerichia coli care s-a izolat in coproculturile acestor copii nu este tipul de E.Coli responsabil de boala. Acest germene are o viata in materiile fecale si in organismul uman foarte scurta. Actioneaza prin niste toxine pe care le emite."

La Marie Curie mai sunt internati 7 prunci, iar medicii sunt preocupati in egala masura si de starea lor actuala, dar si de sechelele cu care ar putea ramane dupa atatea zile de dializa si terapie intensiva.

Mihaela Balgradean, medic: ''Sechelele se leaga nu numai de functia renala care poate fi compromisa, dar exista si riscuri in ceea ce va da in final rezultat pe boala pulmonara, pe act motorie, a activitati SNC."

Si totusi , in toata acestea mare de amar, miercuri, un baietel de 3 ani si 2 luni si o fetita de 7 luni au plecat acasa.

Adrian Eremia, tatal Carinei: "Este foarte bine, ne da drumul astazi si multumim echipei de nefrologie."

Zilele trec, insa intrebarile raman. O mana de ajutor ar putea veni din strainatate, de la Centrul European de control al bolilor de la Stockholm.

Adriana Pistol, medic: ''Lucram destul de aproape de colegii nostri de la Centrul European de control al bolilor care ne-au contactat pentru a ne sfatui ce sa facem, cum sa facem mai bine."

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista
Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista "suspectilor"

Inca un bebelus a murit si doi sunt in stare grava, sustinuti de aparate in cazul copiilor cu probleme digestive internati la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Final de saptamana cu vesti proaste in cazul bebelusilor bolnavi din Arges. Parinte:
Final de saptamana cu vesti proaste in cazul bebelusilor bolnavi din Arges. Parinte: "Ne rugam la Dumnezeu si atat"

Saptamana se incheie cuvesti ingrijoratoare de la Spitalul Marie Curie, unde sunt internati 11 copii cu sindromul hemolitic-uremic. Inca o fetita, de doar 9 luni, a avut nevoie de ajutorul medicilor ca sa poata respira si a fost conectata la aparate.

Alerta in Arges. O fetita nou-nascuta a murit, iar alti 4 bebelusi sunt in stare critica din cauza unei toxine
Alerta in Arges. O fetita nou-nascuta a murit, iar alti 4 bebelusi sunt in stare critica din cauza unei toxine

Este alerta in judetul Arges. In ultima luna, 4 sugari au ajuns in stare critica la spitalul Marie Curie din Bucuresti dupa ce o toxina le-a atacat rinichii.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.