O grupare de români a făcut 12 milioane de euro din traficul internațional de medicamente

Ultima actualizare: 31-01-2018 13:38

Ofiţeri americani antidrog au descins joi, cot la cot, cu poliţiştii români, la adrese din trei judeţe. Îi căutau pe membrii unei reţele care livrau ilegal medicamente psihotrope, prin intermediul unor scrisori.

Plicurile erau comandate de către americani online sau printr-un call-center, la care răspundeau români. Totul ar fi fost posibil cu ajutorul unor farmacişti, care scoteau fraudulos din gestiune anti-depresive şi antibiotice puternice.

 Însoţiţi de ofiţeri DEA veniţi din America, procurorii DIICOT au făcut în cursul dimineții 47 de percheziţii în Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud. Apoi, mai mulţi suspecţi au fost duşi la audieri.

Indivizii au reuşit, în ultimii șase ani, să trimită în Statele Unite antibiotice puternice şi antidepresive care se eliberează numai pe bază de reţetă, în valoare de 12 milioane de euro.

Ca să scoată medicamentele din farmaciile de la noi, suspecţii erau ajutaţi de farmacişti şi se foloseau de reţete false. Apoi primeau comenzi din America prin intermediul unui call-center şi a unor magazine on-line. Ulterior, expediau produsele farmaceutice prin intermediul unor scrisori.

Surse din cadrul anchetei spun că şi din apartamentul situat la parterul acestui bloc erau trimise plicuri în Statele Unite. Mai bine de zece ore, anchetatorii au inventariat fiecare medicament, au ridicat probe şi au interzis accesul în clădire tuturor persoanelor străine.

Vecin: „Nu i-am văzut niciodată pe vecini. Ştiu că s-au mutat aici doar de o săptămână."

Ca să îi convingă pe străini să comande de la ei, suspecţii le induceau ideea că sunt consultaţi de un medic. Ulterior, ca să le trimită medicamentele, le cereau să achite în avans contravaloarea produselor prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în moneda Bitcoin.

În România, medicamentele vândute de suspecţi se eliberează doar pe bază de reţetă. În Statele Unite, regimul lor este şi mai strict. Sunt asimilate drogurilor de risc, iar comercializarea lor este supravegheată de autorităţi.

medicamente

Restricţiile sunt fireşti, având în vedere efectele pe care le pot avea.

Corina Demian, medic Centrul Antidrog Cluj: „Dacă persoana este sensibilă sau se consumă o contatitate prea mare riscurile sunt..”
Reporter: „Până la deces?”
Corina Demian: Uneori se poate se poate întâmpla şi acest lucru."

Sumele câştigate de suspecţi în urma traficului de medicamente au fost blocate de anchetatori deşi, pentru a li se pierde urma, au fost plimbate pri mai multe conturi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO