Oua potcovite, decorate cu margele sau cu decupaje moderne. Alternative la traditionala varianta rosie
Gospodinele care si-au facut casa luna s-au apucat in Joia Mare sa vopseasca oua, pentru Paste. Cine vrea o masa cat mai frumos decorata, foloseste si alte modele in afara traditionalelor oua rosii, ce amintesc de sangele lui Christos.
In multe zone, se vopsesc cu forme de frunze ori se picteaza prin arta decupajului. Daca in Bucovina ouale se incondeiaza ori se brodeaza cu margele, un gospodar inventiv din Bacau ne propune oua potcovite. Mandru nevoie mare, badea Constantin si-a inregistrat la OSIM inventia: oua potcovite - adica ouale care au ca suport o potcoava.
Constantin Gavriliu: "Se face o gaura aici si aici si se bat bine. Se bat bine si dupa aia pun aici si suflu si iese lichidul. Dupa ce fac asa incep sa bat potcoavele uite cum se vad caielele asa. Bagi caielele asa bagi aici intorci capatul si tai."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iarna, gospodarul a adunat oua de gasca si, cat a stat la gura sobei, a potrivit pentru fiecare cate o potcoava. Reuseste acum sa vanda zeci de "oua potcovite" in strainatate, cu preturi intre 10 si 50 de euro. Dar parca tot ouale incondeiate si cele decorate cu margele raman cele mai frumoase. Din mainile femeilor din Bucovina ies in fiecare an adevarate bijuterii: ceara se aplica folosind un instrument stravechi, numit chisita.
Celica Nistor: "Un fel de betisor cu varf din tablita de cupru care se roteste pe un varf cu ac, sa fie cat mai subtire. Inauntru, se lasa gol pentru a avea pe unde sa curga ceara."
Ouale decorate cu margele au si mai multi admiratori: se lucreaza in special in Vicovul din Bucovina, unde oamenii le fac din lemn de brad, aplica apoi ceara si cu multa migala, insira una cate una, margele colorate.
Elisaveta Ghetau: "Se ia un ac facut dintr-o bucatica de lemn cioplita finut si bagata intr-un ac de cusut si se mai da cu acul in ceara pentru a se prinde margelele. Pe urma, facem modelul, ce model dorim."
O tehnica moderna este cea a decupajului. O mamica talentata din Arad a adunat deja sute de like-uri pe Facebook, prin creatiile ei.
Ana Carolina Zimbran: "Un element important este servetelul din trei straturi, din care decupam modelul dorit".
Conform traditiei, cine n-a apucat sa vopseasca ouale in Joia Mare, poate sa se ocupe de acest lucru si sambata, dar in nicun caz in Vinerea Mare.