Tot mai mulți români aleg să meargă cu trenul în străinătate. Cât costă biletele și care sunt avantajele
Anul trecut, aproape 200.000 de români au călătorit cu trenul în străinătate, iar numărul lor e în creștere, potrivit CFR Călători. Austria, Moldova, Bulgaria și Turcia sunt pe timpul verii destinații de vacanță cu mai multe conexiuni către alte țări.
Călătoriile pot dura până la 20 de ore, iar biletul costă până în 450 de lei. Dar bagajul nu e limitat, ca la avion, și vă puteți lua animalul de companie în anumite condiții.
Trenul cu ruta Cluj-Viena circulă noaptea și are două vagoane, dintre care unul cu locuri de dormit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un compartiment cușetă cu 4 locuri într-un tren international este spațios, iar pasagerii au loc de depozitat bagajele și, de asemenea, au pregătite așternuturi.
Cosmina, Zsolt și Ana și-au împărțit deja paturile. Au plecat spre Viena și au cumpărat bilete la cușetă de 4 locuri, pe care au plătit 600 de lei de persoană, dus-întors.
Cosmina: „Trenul era o alternativă foarte bună față de avion.”
Reporter: V-ați uitat și la prețuri pentru avion?
Cosmina: „Da, triple erau prețurile."
Zsolt: „Mi se pare spațios, e ok, e confortabil."
După un drum de 15 ore, au ajuns la destinație fără niciun minut întârziere.
Vlad și Ian au destinația finală Geneva. Cum nu exista legătură directă de la noi din țară, pleacă din Cluj până în Viena si de acolo iau alt tren. Biletele i-au costat aproape 200 de lei pentru un compartiment tip cușetă cu 6 locuri.
Vlad: „E cel mai rapid tren și era ok cu prețul."
Cuplu: „E destul de ieftin."
Turist: „Comparativ cu prețurile din Germania, foarte, foarte ieftin."
Fată: „Îmi dă flexibilitate."
Fată: „Nu mai ai timp de pierdut prin aeroporturi."
Trenurile internaționale sunt o soluție și pentru familiile cu copiii care nu vor să riște anularea unui zbor. Andrei a ajuns cu familia în Croația cu trenul.
Andrei Stroia: „Feedbackul copilului a fost mai mult decât bun, chiar vreau să mai repet experiența."
Din România putem ajunge cu trenul direct spre Ungaria, Austria, Bulgaria și Turcia. Călătoria spre cea mai apropiată destinație internațională durează în jur de 9 ore, iar spre cea mai îndepărtată aproape 20 de ore. Prețurile pornesc de la 140 de lei pentru loc la clasa a 2-a și ajung la 450 de lei pentru un loc la cușetă. Sunt și vagoane de dormit care au cabine private care pot costa si 1000 de lei.
Alte avantaje: nu există limită de bagaj, poți călători și cu animalul de companie fără costuri suplimentare, iar pentru biciclete există un spațiu special pentru care se plătește între 2 și 5 euro.
Potrivit CFR Călători, numărul pasagerilor pe rutele internaționale e în creștere. Dacă în 2021 erau 51 de mii, în 2023 a ajuns la 192 de mii, iar anul acesta, numai în primele luni, înainte de sezonul estival, peste 70 de mii de persoane au călătorit cu trenul în străinătate. Unele rute internaționale sunt disponibile doar în sezonul estival, și au vagon-restaurant.