Tot mai mulți magistrați își depun cererile de pensionare. Ministrul Justiției: ”Vreau să stopez aceste intenții”

Ultima actualizare: 06-01-2021 21:26

Intenţia noului ministru al Justiţiei de a creşte vârsta minimă de pensionare pentru magistraţi face valuri printre judecători şi procurori.

La Consiliul Superior al Magistraturii au început să curgă cererile de pensionare dintr-un sistem care oricum resimte lipsa a câteva sute de judecători.

Stelian Ion vrea să îi convingă însă cu vorbă bună să mai lucreze înainte ca instanţele şi parchetele să intre în blocaj.

În doar câteva zile de la începutul anului, la CSM au fost înregistrate în jur de 20 cereri de pensionare făcute de judecători şi procurori. Iar numărul ar putea să crească de la o zi la alta, susţin magistraţii, după declaraţia noului ministru potrivit căruia vârsta minimă de pensionare ar trebui să fie 60 de ani şi nu 47-48 că în prezent.

Stelian Ion, Ministrul Justiţiei: ”Ştiu că de multă vreme există această intenţie şi ceea ce vreau eu să fac este să stopez aceste intenţii ale magistraţilor de a ieşi din magistratură”.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară au "decizia" de pensionare în buzunar. Sunt judecători şi procurori care îndeplinesc condiţia de 25 de ani vechime care le permite să se pensioneze. Însă majoritatea covârşitoare nu a făcut încă pasul final, acela de a cere CSM-ului pensionarea în mod oficial şi implicit emiterea Decretului Prezidenţial de ieşire din sistemul judiciar.

La Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare masivă ar duce la prelungirea proceselor cu anii.

Laura Radu, Preşedintele Tribunalului Bucureşti: ”S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi”.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion le-a cerut subordonaţilor să facă de urgenţă o analiză a situaţiei magistraţilor, pe care o va dezbate apoi în CSM. Mai ales că intrarea în vigoare a legii care a mărit de la doi la trei numărul judecătorilor din completurile de apel a fost amânată din nou. Tot din cauza lipsei de personal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO