Topul țărilor cu populație vaccinată anti-COVID. România, pe locul 10 în Europa la rata vaccinării

Ultima actualizare: 06-01-2021 21:02

În cursa vaccinării, România stă destul de bine comparativ cu ţările Uniunii Europene.

Doar nouă state au o rată mai mare la o sută de locuitori, iar ţara noastră se află înaintea unora cu sisteme medicale mult mai performante, precum Franţa, Belgia, Austria, Irlanda, Norvegia şi Olanda.

Pe de altă parte, numărul mare de morţi de Covid ne plasează în prima jumătate a topului european la acest capitol.

La aproape un an de la debutul pandemiei, în clasamentul european al numărului total de cazuri inregistrate în fiecare ţară, România se regăseşte pe poziţia a 10-a, cu 650 de mii de îmbolnăviri de Covid-19. La distanţă mare, e-adevărat, de fruntaşe precum Marea Britanie, Franţa, Italia sau Spania care a depăşit dou[ milioane de cazuri, dar care au şi populaţii mult mai numeroase.

Acest top a fost realizat în baza informaţiilor înregistrate de worldometers pentru ţările Uniunii Europene şi Marea Britanie, proaspăt ieşită din UE.

În ceea ce priveşte rata deceselor la un milion de locuitori, România rămâne în prima jumătate a acestui clasament nedorit, cu 844 de morţi la un milion de locuitori. După numărul total al persoanelor răpuse de COVID, am fi însă şi mai sus în top, cu peste 16 mii. Avem totuşi o mortalitate mai mică decât a unor ţări vecine precum Bulgaria sau Ungaria, dar şi decât a ţărilor occidentale care au fost mai lovite de această pandemie: Belgia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania.

Speranţele tuturor au renăscut însă odată cu sosirea vaccinului anti-Covid. Campania de vaccinare a debutat pe 27 decembrie, cu excepţia Marii Britanii, care a început mai devreme şi care, de altfel, se află pe prima poziţie, cu cei mai mulţi oameni imunizaţi la sută de locuitori, aproape doi.

Au trecut 10 zile de când a fost vaccinat primul cetăţean al Uniunii Europene şi vedem că România s-a descurcat totuşi onorabil până acum, având o rată de vaccinare de 0,22 la sută de oameni, ceea ce ne plasează pe locul 10 din 32 de ţări. România are o rată de vaccinare net superioară faţă de cele înregistrate în ţările vecine sau în ţările din Europa Centrală şi de Est, ba chiar am depăşit şi tari precum Franţa, Belgia sau Austria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO