Ploile din ultimele zile au umplut râul Jiu cu tone de pet-uri şi gunoaie aruncate de oameni

Ultima actualizare: 06-01-2021 20:57

Ploile din aceste zile au umplut din nou râurile cu tone de pet-uri şi gunoaie aruncate de oameni la întâmplare.

Pe Jiu, tabloul este dezolant şi abia se mai vede luciul apei. Acolo unde e peisajul mai frumos se iveşte şi câte un morman de resturi, de parcă cineva a vrut să se asigure că nu rămâne nimic frumos în natură.

Imagini cu gunoaie au fost surprinse în judeţul Gorj, unde răul Jiu şi-a mărit debitul ca urmare a ploilor din ultimele zile. Barajele s-au umplut cu milioane de peturi venite din amonte, deşi, în vară, camioane întregi de resturi au fost umplute chiar în acest loc.

Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Gorj: "Şi Jiul de Vest şi Jiul de Est îşi unesc deşeurile şi toate prind în acest baraj tampon de la Târgu Jiu. Scăpăm de ele doar dacă se aplică anumite măsuri de coerciţie, dar să se aplice, către toate unităţile administrativ teritoriale pe raza cărora se găsesc aceste deşeuri".

La fel de rău stau lucrurile şi în Golful Orsovei, acolo unde rul Cerna se varsă în Dunăre.

Localnic: "Domnule, când se umflă apele vine şi de la Topleţ, de aici sticle şi peturi, altfel nu ştiu – şi se adună toate aici în golf. E o ruşine pentru zonă".

Comisarii Gărzii de Mediu Mehedinţi le-au cerut celor de la Apele Române Banat, care administrează răul, să cureţe din nou mizeria.

Sorina Neagă, purtător de cuvânt ABA Vest: "De săptămâna viitoare ABA Banat prin sistemul gospodărire a apelor Caraș Severin va curăţa răul Cerna de plutitorii strânşi în zona podului Coramnic din Orşova, deşi nu e o atribuţie a angajaţilor apelor române de a ecologiza zona. Colegii noştri vor face uz şi de utilaje mari, gen excavator pentru a curăţa răul Cerna".

Cătălin Tutilescu, şef la Garda de Mediu Mehedinţi: ”Cetățenii din judeţul Caraș aruncă în spatele curţilor tot felul de gunoaie care se opresc în stăvilarul de la Comarnic".

Din păcate, situaţia se repetă peste tot în ţară. Astă vară, de pe lacul Bicaz a fost strânsă o cantitate record de gunoaie - 100 de tone, în condiţiile în care în anii '90 se adunau cel mult 5-6 tone. Mulţi turiştii spun că indiferent de zona în care ajung, în loc să se bucure de peisaj, se minunează de cât de mult lasă de dorit atitudinea altor semeni. În Bihor, de pildă, autorităţile au rezolvat această problemă instalând camere de supraveghere pe malurile Crisului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO