Tot mai multe firme românești se confruntă cu problema forței de muncă. Nu se găsesc muncitori, deși oferta conține beneficii
După ce au reușit să găsească noi clienți, chiar și pe alte continente, firmele românești se lovesc de o problemă tot mai arzătoare în ultimii ani.
Nu găsesc muncitori care să fabrice marfa, dar nici instalatori, electricieni sau economiști.
Ca să atragă oamenii, firmele promit, pe lângă salariu, o serie de beneficii. De la asigurări medicale și transport gratuit, până la prime de performanță și de ziua de naștere.
La o fabrică de porțelan din Alba Iulia comenzile au crescut cu peste 20%, așa că patronii caută noi oameni care să le poată onora. Acum au peste 1.100 de salariați.
Alvaro Santini, acționar majoritar fabrică: „Avem nevoie de 100 de oameni. Zona ardere și de fasonare unde se poate face producție".
Peste 20.000 de tone de produse ies anual pe poarta fabricii. În jur de 90% pleacă la export, în țări din Europa, dar și în Statele Unite, Asia și Australia. Unii angajați lucrează acolo de zeci de ani. Au plecat de jos, iar acum coordonează echipe.
Liviu Fleșeriu, angajat: „Lucrez în fabrică de aproape 30 de ani m-am angajat ca și inginer în timp am parcurs diferite etape. Am lucrat cu foarte mulți oameni. Este destul de greu de găsit forță de muncă bună. Sunt instruiți la fața locului, nu sunt puși direct să muncească".
Marius Ursa, angajat: „M-am angajat pe post de șofer la 25 de ani, șofer pe camion. Acum lucrez în fasonare ca șef de departamente. Se găsesc foarte greu oameni tineri dispuși să muncească".
La o fabrică de hârtie din Petrești, Alba, este nevoie de cel puțin 30 de oameni, peste cei 100 angajați anul acesta.
Claudiu Câmpan, manager resurse umane fabrică: „Acest lucru se datorează creșterii capacității de producție pe care le avem. Organizăm programe de team-building, programe de open-day, oferim asigurări de sănătate, plus diverse alte bonusuri".
Ionela Gavrilă Paven, dr. conf. univ.: „A început să crească zona de industrie de diferite tipuri pe lângă specializările care țin de nivelul mediu de educație. Există o creștere a locurilor de muncă și din zona de studii superioare partea tehnică, zona economică”.
Lipsa forței de muncă, în special calificate, este o problemă cu care se confruntă tot mai multe firme din țară. Soluția, spun experții, sunt școlile profesionale.