Contre între Orban și Firea privind licitația pentru măștile destinate românilor cu venituri reduse

Ultima actualizare: 03-08-2020 19:23

Deși din această săptămână, în multe județe masca este obligatorie și în exterior în anumite zone, peste 2 milioane de români cu venituri reduse nu au primit încă măști gratuite.

Licitația organizată de ministerul Sănătății, este blocată de contestațiile depuse de firma care a ieșit pe locul 2. Iar politicienii se acuză între ei. Ludovic Orban spune că firma respectivă este abonată la licitațiile Primăriei Capitalei, în timp ce Gabriela Firea susține că acționarii sunt de fapt apropiați ai prietenilor lui Orban.

În satul Coșca, din judeţul Vaslui, o mască se vinde cu 3,5 lei. Pentru mulţi localnici, doua măşti pe zi pentru fiecare membru al familiei, aşa cum recomand[ guvernul, ar însemna o cheltuială prea mare.

2,3 milioane de români ar fi trebuit să primească de mai bine de 2 luni şi jumătate deja măştile gratuite. 50 măşti de persoana pe lună. Miza este uriaşă. La mijloc este sănătatea oamenilor, dar şi un contract foarte mare de aproape 100 de milioane de lei pe care se bat firmele.

Contractul a fost câştigat de firma Naguma Medical Supply, în spatele căreia se află alte două companii înregistrate în Cipru. Dar este contestat de firma care a ieşit pe locul 2: Best Achiziţii.

Reporter:
Dumneavoastră susţineţi că această firmă e de fapt apropiată de Primăria Capitalei?
Ludovic Orban: Se poate vedea din portofoliul de contracte şi mai ales din atitudinea pe care o au care mi s-a părut o atitudine de tergiversare vădită.

Potrivit site-ului de achiziţii publice, Best Achiziţii a câştigat în timpul pandemiei contracte în valoare de 8 milioane de lei cu Administraţia Spitalelor Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Aceeaşi firmă a câştigat contracte şi cu Unifarm, companie de stat, al cărui director este acum anchetat de DNA.

În replică, primarul Gabriela Firea spune că premierul face insinuări murdare şi ca unul dintre prietenii săi este apropiat al acţionarilor firmei.

În timp ce la centru, politicienii şi firmele se ceartă pe contracte, oamenii se descurcă aşa cum pot.

Guvernul este obligat prin lege să asigure măşti gratuite persoanelor defavorizate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO