Toma Avrigean, bărbatul mort după ce nu a găsit loc la ATI, ar fi refuzat să fie intubat, susține DSP. Reacția familiei

Ultima actualizare: 13-11-2020 09:47

Toma Avrigean, pacientul care a murit după ce a declarat, miercuri, pentru Știrile Pro TV, că nu poate respira nici cu masca de oxigen, ar fi refuzat să fie intubat, susține DSP Hunedoara, informația fiind negată de familia bărbatului.

Toma Avrigean a fost confirmat cu coronavirus la începutul lunii. Cinci zile s-a tratat acasă. Apoi, sâmbătă, a ajuns la spitalul din Orăştie. Luni, doctorii au constatat că are nevoie de terapie intensivă.

Constantin Luca, director medical al Spitalului Orăștie: "Din data de 9 medicii care l-au tratat, au sunat la multiple spitale alăturate spitalului Orăştie din judeţ şi din alte judeţe, locurile de ATI fiind ocupate toate, pacientul neputând fi transferat. Am încercat să vorbim şi la Comitetul pentru situaţii de urgenţă, nu s-a găsit loc în ţară pentru acest pacient, niciun spital nu avea un loc disponibil pe ATI."

DSP Hunedoara susține că bărbatul ar fi refuzat să fie intubat

 

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a încercat joi să arunce responsabilitatea pentru moartea lui Toma Avrigean şi asupra pacientului.

"I-a cerut acordul pacientului pentru a fi intubat. A primit refuzul categoric, i s-a comunicat că nu doreşte să fie intubat, numai în situaţia în care devine inconştient.", a declarat, joi, pentru Știrile Pro TV, Delia Bada, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

În replică, soția lui Toma Avrigean, Maria, susține că bărbatul abia aștepta să ajungă într-o secție de terapie intensivă.

Maria Avrigean, soția lui Toma Avrigean: "Era ca o piatră! Şi a zis: eu lupt, că vreau să trăiesc să vin acasă! Şi cum un om care e aşa să refuze să fie intubat? El asta aştepta şi zicea: nu mă mai duc ăştia de aici! Asta era speranţa lui: să meargă la ATI şi n-o ajuns! A ajuns să moară."

Reacția lui Raed Arafat, după moartea lui Toma Avrigean

 

Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a IntervenţieI de la Ciolpani era responsabil să găsească un loc la terapie intensivă pentru Toma Avrigean. Raed Arafat este şef acolo. Joi a încercat să găsească o explicaţie pentru ce s-a întâmplat cu bărbatul de 67 de ani.

Raed Arafat: "La Orăştie nu aveau cum să îl îngrijească, a fost trimis la UPU Deva unde din păcate - el a primit îngrijirile - dar din păcate a decedat înainte să fie transferat. Astfel de cazuri pot să apară."

Astfel de cazuri pot să mai apară - admite şeful DSU- Raed Arafat. Secţiile de terapie intensivă sunt în multe locuri pline, iar cei care lucrează în ele vorbesc despre o situaţie ca de război.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO