Record negativ la cazurile de rujeolă, cel mai mare nivel în ultimii 25 de ani. Legătura cu pandemia de coronavirus

Ultima actualizare: 13-11-2020 09:12
vaccinare copil
Shutterstock

Cazurile de rujeolă au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, iar cifrele se vor menține din cauza pandemiei de COVID-19.

Eforturile mondiale în combaterea acesteia au dus la scăderea vaccinărilor anti rujeolă până la un nivel critic, consideră OMS.

În 2019 s-au înregistrat 870.000 de cazuri la nivel mondial, de rujeolă, cel mai mare număr în ultimul sfert de secol. Și datele așteptate pe 2020 vor indica probabil o situație asemănătoare, din cauza scăderii vaccinărilor la un nivel critic, se arată într-un raport al Organizației Mondiale Sănătății, potrivit Reuters și Agerpres.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, mai transmisibilă decât decât Covid-19, Ebola, tuberculoza sau gripa, arată sursa citată.

În 2019 au murit peste 207.000 de oameni din cauza rujeolei. În condiţiile în care nivelul de imunizare a coborât sub nivelul critic de 95% necesar pentru protejarea comunitară, numărul infecţiilor a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel după 1996. Datele sunt valabile pentru regiunile unde sunt prezente OMS

„Aceste date dau un semnal clar că nu reuşim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Creşterea numărului de cazuri fatale de rujeolă înseamnă că numărul deceselor a urcat cu aproape 50% ,din 2016.

Raportul, coordonat în colaborare cu Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, citează eşecul colectiv de a imuniza la timp şi în totalitate copiii cu două doze de vaccin pentru rujeolă ca fiind principala cauză a creşterii numărului de decese.

Pentru 2020, raportul avertizează că perturbările provocate programelor de imunizare de pandemia de Covid-19 au afectat eforturile de combatere a epidemiilor de rujeolă.

În această lună, peste 94 de milioane de persoane riscă să nu fie vaccinate pentru rujeolă din cauza suspendării campaniilor de imunizare în 26 de ţări.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO