Tinerii care lucrează de acasă s-au orientat către a doua facultate. Jobul le permite și cursurile online
Mii de tineri care lucrează de acasă şi-au transformat locuinţele în birouri, dar şi în sală de cursuri. Au profitat de faptul că universităţile au orele online şi s-au înscris la a doua facultate.
Cei mai mulţi au ales o specializare cu totul nouă care să le îmbogăţească CV-ul şi să-i ajute în carieră.
Arpad lucrează de acasă în domeniul IT şi a început anul acesta al doilea masterat online.
Arpad Gabor – student: „Cu lucrul este destul de flexibil, dar şi la facultate, având cursurile online, nu mai trebuie să mă deplasez până acolo. Lucrez, ştiu că am acum un curs, intru în curs"
Şi Raluca şi-a mutat biroul acasă şi a realizat că timpul îi permite să înveţe ceva nou, aşa că face a doua facultate.
Raluca Muntean – studentă: „Am totul la îndemână. E comod, asta e cel mai bun cuvânt prin care pot descrie toată situația asta."
Roxana a studiat în trecut Relaţii Publice şi lucrează pentru o firmă care organizează evenimente. Anul acesta a început să studieze Politici Publice ca să înveţe şi tehnici de negociere.
Roxana Elena Szogi – studentă: „Intru rapid pe link şi stau de pe telefon şi pot să comunic cu căştile oriunde m-aş afla. Am participat şi din maşină, şi de la birou, şi din parc sau de la o terasă".
Specialiştii spun că fenomenul e doar un răspuns la cerinţele de pe piaţa muncii: o singură specializare nu le asigură tinerilor un post, în schimb doua le cresc şansele de angajare.
Ioan Hosu, sociolog UBB: „Nevoia de reprofesionalizare, de orientare în funcţie, de ceea ce se solicită în piaţă, cred că astea sunt argumente suficient de importante pentru mulţi tineri să opteze pentru noi formule, noi specializări."
La Universitatea Politehnică Timişoara, de exemplu, numărul celor care fac un masterat cu taxă a crescut cu 50 % faţă de anul trecut. Iar domeniile alese de studenţi sunt cele căutate de angajatori.
Florin Drăgan - rector Universitatea Politehnică Timișoara: „Bineînţeles că zona IT este un pic mai favorizată. Pe zona de management, pe administraţie publică, şi tot ce înseamnă inginerie".
Şi în Iaşi, aproape două mii de tineri fac două facultăţi în paralel.