TikTok rămâne în vizorul autorităților române. La ce riscuri se expun angajații care au aplicația pe telefonul de serviciu
TikTok rămâne în vizorul autorităților române. Ministrul Digitalizării are un mesaj pentru angajații de la stat: „Nu vă instalați pe telefonul de serviciu aplicația”.
Ultimele date furnizate de Institutul Național de Securitate Cibernetică arată negru pe alb că există riscuri să fie pusă în pericol integritatea datelor strategice. Reprezentanții TikTok spun că este vorba de o percepție greșită și se declară dispuși să vină cu clarificări.
Experții români în digitalizare culeg date pentru a lua o decizie corectă legată de folosirea aplicației TikTok pe telefonul de serviciu de către angajații instituțiilor publice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ultimele informatii legate de potentialele pericole au fost furnizate de Institutul român de Securitate Cibernetică.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: „Ei au venit cu o expertiză tehnică foarte clară. În urma tuturor datelor care s-au colectat acolo s-a ajuns la recomandarea foarte clară pentru toate entitățile din România de a nu instala aplicația TikTok pe dispozitivele de serviciu ale funcționarilor. Ar trebui să se concentreze exclusiv pe ce au de făcut în serviciul public.”
Totuși, nu timpul pierdut este problema majoră, ci breșele de siguranță pe care aplicația le poate crea.
În februarie anul trecut, Comisia Europeană le-a interzis angajaților să instaleze și să folosească aplicația WhatsApp pe orice dispozitiv de serviciu, în ideea de a spori securitatea cibernetică a instituției. O decizie similară a fost pusă în practică de Congresul American, care a impus personalului să șteargă aplicația de pe telefoanele de serviciu. Un argument important a fost că, potrivit unor organisme specializate în siguranța online, TikTok are cele mai multe trackere, sisteme care culeg informații de la utilizator.
Alexandru Negrea, consultant social media: „În telefonul de serviciu ai, în primul rând, mail-urile, care sunt de cele mai multe ori confidențiale. Carduri de firmă care pot fi salvate în telefon și de pe care se pot face tranzacții dacă datele alea devin publice. Codul numeric personal și alte date care pot fi folosite pentru a accesa servicii și informații pe care ar trebui să le ai doar tu.”
Reprezentanții TikTok transmit însă că au în derulare un proiect de 12 miliarde de euro, pentru a stoca în Europa și fără riscuri datele utilizatorilor de la noi, și spun că sunt dispuși să se discute cu oficialii pentru a corecta percepțiile greșite.
Jakub Olek, reprezentant TikTok: „Orice utilizator poate accesa centrul nostru de securitate. Căutați pe net ”TikTok safety center” și apar mai multe rapoarte.”
Între timp, peste ocean, statul Iowa a dat în judecată compania pentru practici comerciale incorecte. Cei de la TikTok sunt acuzati că i-ar fi indus pe părinți în eroare că accesul la conținut ar fi potrivit copiilor. Iar aceștia ar fi ajuns cu ușurință la materiale cu limbaj vulgar și nuditate, dar și trimiteri despre alcool și droguri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tiktok, angajati, aplicatie, riscuri,
Dată publicare:
18-01-2024 19:15