Tiberiu Nitu, propus procuror general al Romaniei, a fost adjunctul lui Kovesi aproape patru ani

Laura Codruta Kovesi

Tiberiu Nitu, propus procuror general al Romaniei, a fost patru ani prim-adjunct al Codrutei Kovesi. 

In proiectul de management el a sustinut ca eficacitatea redusa a sistemului, lipsa de omogenitate in actul de conducere si inconsecventa jurisprudentei sunt vulnerabilitatile Ministerului Public.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat, joi, ca pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost propus procurorul Tiberiu Nitu.

Ea a precizat ca din cei cinci candidati pentru aceasta functie au fost selectati Tiberiu Nitu si Elena Hach, fiind propus Nitu. Propunerea pentru functia de procuror general al Romaniei va fi inaintata Consiliului Superior al Mgistraturii. Potrivit regulamentului de numire a procurorilor sefi, CSM are termen 60 de zile pana la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea inaintata de ministrul Justitiei, decizia finala urmand a fi luata de presedintele Romaniei.

Tiberiu Nitu - numit in septembrie 2011 inspector in cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea - a detinut functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei in perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe aceasta pozitie timp de zece luni. Concret, el a fost mana dreapta a procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi timp de aproape patru ani.

Citește și
Crin Antonescu, Radu Mazare si Victor Ponta
Radu Mazare: Pivniceru a avut o discutie "in particular" cu Antonescu si Ponta

Tiberiu Nitu este nascut la 31 iulie 1971. El si-a inceput cariera de magistrat in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, exercitand ulterior urmatoarele functii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti; martie 2005 - iulie 2006 procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; august 2006 - iunie 2008, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.

In proiectul sau de management, intitulat "Pentru o reforma durabila si ireversibila", procurorul Tiberiu Nitu a sustinut ca eficacitatea redusa a sistemului, lipsa de omogenitate in exercitarea actului de conducere, inconsecventa jurisprudentei constituie vulnerabilitati ale Ministerului Public.

"Proiectarea viitorului presupune o buna cunoastere a trecutului", a aratat Tiberiu Nitu in proiectul de management. El a precizat ca in elaborarea proiectului managerial s-a raportat la activitatea Ministerului Public derulata pana in prezent, analizata prin prisma experientei dobandite ca procuror, dar mai ales in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in functia de inspector judiciar in cadrul Inspectiei Judiciare.

Tiberiu Nitu a mai aratat ca intocmirea unui proiect cu privire la exercitarea atributiilor de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie presupune cunoasterea evolutiei sistemului judiciar din Romania in ultimii 22 ani, prin prisma a doua criterii: normativ si institutional.

"Cunoasterea momentului initial, de unde s-a plecat, a etapelor ce au fost parcurse, a strategiilor anterioare, identificarea aspectelor pozitive si a celor negative (inerente oricarei reforme) si evaluarea rezultatelor reprezinta condițiile sine qua non ale elaborarii oricarei strategii. Numai dupa o astfel de analiza se poate proiecta o strategie pe termen mediu si lung si numai in acest fel se pot stabili prioritatile etapei imediat urmatoare si modalitatile de indeplinire a acestora", a scris Nitu in proiect.

Procurorul Nitu a sustinut ca pana in anul 2003 nu putem vorbi de o reforma propriu-zisa a sistemului judiciar, ci doar de incercari de reasezare in plan judiciar a noilor realitati sociale. 

"Incepand cu 2003-2004, ne-am afirmat dorinta de schimbare, iar incepand cu anul 2007 a fost demarata reforma prorpriu-zisa, pe care cu totii o dorim durabila si ireversibila, pentru a crea un sistem judiciar sustenabil. Este evident ca un rol esential l-au avut aderarea la Uniunea Europeana si dorinta de integrare in sistemul judiciar european, iar Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) reprezinta principalul sprijin in realizarea acestui amplu proces. Dupa cum s-a aratat si in raportul de incheiere de mandat al procurorului general in exercitiu in perioada 2006-2012, «dat fiind importanta acestui mecanism pentru statul roman, strategia de dezvoltare a Ministerului Public, precum si toate deciziile manageriale adoptate s-au raportat la acesta»", a explicat Nitu.

Ca vulnerabilitati ale sistemului Ministerului Public, Nitu a notat ca, avand in vedere constatarile si recomandarile facute de expertii Comisiei Europene in raportul din iulie 2012, dar si propriile constatari, a identificat in principal: resursele umane si volumul de munca; eficacitatea redusa a sistemului; lipsa de omogenitate in exercitarea actului de conducere; inconsecventa jurisprudentei; inexistenta unor metodologii, proceduri unitare, precum si a unei standardizari in desfasurarea unor activitati; perspectiva uzurii echipamentelor IT.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Ministrul Justitiei a anuntat noii sefi ai Parchetului General si DNA: Tiberiu Nitu si Ioan Irimie
Ministrul Justitiei a anuntat noii sefi ai Parchetului General si DNA: Tiberiu Nitu si Ioan Irimie

Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi numele persoanelor care vor ocupa functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Radu Mazare: Pivniceru a avut o discutie
Radu Mazare: Pivniceru a avut o discutie "in particular" cu Antonescu si Ponta

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat luni ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a avut o discutie separata cu presedintele PNL, Crin Antonescu, si cu premierul Victor Ponta. 

Antonescu: Pivniceru ia deciziile, pot sa nu ne convina, dar are sustinerea PNL si are independenta
Antonescu: Pivniceru ia deciziile, pot sa nu ne convina, dar are sustinerea PNL si are independenta

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca decizia ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, privind delegarea Laurei Codruta Kovesi la Bruxelles este o hotarare cu care nu este de acord. 

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.