Temperaturi peste pragul caniculei în mare parte a țării. Ambulanța a primit sute de solicitări
Capitala, întreg sudul țării, dar și sudul Moldovei au clocotit astăzi sub temperaturi ce au sărit de pragul caniculei.
Au fost 37 de grade la amiază în București, temperatură pe care oamenii aflați la ora aceea pe stradă au suportat-o cu greu.
Câtorva zeci li s-a făcut rău în stradă și au chemat ambulanta, însă misiunea nu a fost ușoară nici pentru salvatori, care au mers echipați din cap până în picioare la apelurile care anunțau suspiciuni de COVID-19.
Disconfort termic, de la primele ore ale dimineții
La prânz, Capitala a clocotit la temperaturi de peste 37 de grade. Oamenii s-au ferit cât au putut, căutând câte un petec de umbră, însă dogoarea i-a ajuns chiar și acolo.
Femeie: "La soare nu se poate sta și mai ales eu care sunt puțin mai mult decât bolnavă."
Femeie: "Aveam pălărie, dar nu am luat-o, o iau mâine că și mâine mai dau o fugă."
Alții au căutat, în schimb, alte soluții, care într-un final, s-au dovedit la fel de ineficiente în fața vipiei.
Băiat: "Încerc să merg cu autobuzul care are aer condiționat, cu metroul, dar cu tramvaiul mai greu."
Umezeala din aer a făcut atmosfera și mai grea. Astăzi, indicele termic a depășit pragul critic de 80 de unități, așa că disconfortul s-a resimțit încă de la primele ore ale dimineții și a crescut treptat spre ora prânzului.
La ora 13.00, în Capitală se înregistrau deja 34 de grade, însă temperatura resimțită a fost cu mult mai mare, aproape 41 de grade.
Cel mai rău a fost la soare. De exemplu, pe băncile din parc nici nu te puteai așeza. La prânz, suprafața lor avea chiar și 56 de grade Celsius.
Ambulanța a primit peste 500 de solicitări
În prima parte a zilei, ambulanța din București a primit peste 500 de solicitări.
Alis Grasu, SABIF: "Au fost și 24 de persoane cărora li s-a făcut rău în public, trei dintre ele au prezentat lipotimii, respectiv senzație de pierdere a stării de conștiență."
Chiar și la 37 de grade, medicii care merg la cazuri suspecte de COVID-19 trebuie să poarte în continuare combinezon, mască și vizieră. Un chin, având în vedere că trebuie să se echipeze de mai multe ori pe zi.
Medic: "Foarte greu, dar ne descurcăm.”
Reporter: ”De câte ori faceți asta?”
Medic: ”De trei, patru ori pe zi."
Extrem de cald a fost și la Iași. Acolo, termometrele arătau la prânz 34-35 de grade la umbră. De teamă, unii dintre medicii din spitale au purtat, în aceste condiții, chiar și două măști, pe lângă restul echipamentului de protecție. Unii dintre ei povestesc că au slăbit după ce au stat ore bune în combinezoane.
Tudor Ciuhodaru, medic: "Este dificil. Sunt temperaturi extreme, aproape 40 de grade afară și gândiți-vă că în aceste costume stăm să asigurăm asistența de urgență și trierea pacientului."
Un preot a oficial slujba de înmormântare în combinezon de protecție
Pe princpiul "mai bine previi, decât să tratezi", un preot din Olt a adoptat modelul medicilor din spitale. Clericul a oficiat inclusiv o slujbă de înmormântare în combinezonul alb, peste care a pus straiele bisericești.
Trecând peste asta, ne-așteaptă încă cel puțin o zi de caniculă, dar și două nopți tropicale, în care temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade. Cu alte cuvinte, dogoarea s-ar putea domoli abia în weekend.
Pe lângă asta, în același interval orar, ne putem aștepta și la vijelii și descărcări electrice în mare parte a țării, pentru că meteorologii anunță și instabilitate atmosferică.