Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.
Dezvoltat împreună de israelieni și americani, interceptorul este conceput pentru a lovi rachetele balistice și intercontinentale care pot căra focoase nucleare, chimice, biologice sau convenționale. Un asemenea sistem, care tocmai și-a dovedit atât de convingător eficiența, este amplasat și în baza aeriană NATO de la Deveselu, lângă Caracal.
Serviciile militare și de informații ale Israelului se așteptau ca Iranul să lanseze cel mult 60-70 de proiectile. Dar sambata noaptea, în primul sau atac direct asupra Israelului, Iranul a lansat 185 de drone, 30 de rachete de croaziera si peste 130 de rachete balistice. Avioanele de război și sistemele de apărare antiaeriană americane, britanice, franceze, israeliene și iordaniene le-au distrus aproape pe toate înainte să ajungă în spațiul aerian al Israelului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Brig. Gen. (rez.) Doron Gavish, fost comandant al Forței de Apărare Aeriană a Israelului: "A fost cel mai amplu atac consemnat de istoria militara. Combinația de rachete balistice, de croazieră și drone".
Boaz Levy, CEO al Israel Aerospace Industries: "Nu există protecție perfectă. Niciun sistem nu-ți poate furniza așa ceva. Dar am izbutit să interceptăm 99% dintre proiectile".
Principala contribuție la această reușită a avut-o sistemul de apărare anti-rachetă numit „Arrow 3”, conceput pentru interceptări în afara atmosferei pământului, la o altitudine de 100 de km.
Boaz Levy, CEO al Israel Aerospace Industries: "Sistemul Arrow era operațional de mult timp, dar l-am folosit prima oară în acest război împotriva rachetelor balistice într-un scenariu de atac masiv. Făcând asta, am interceptat amenințările lansate din Iran atât în atmosferă, cât și în afara atmosferei".
Dezvoltata de către Israel Aerospace Industries și Boeing, racheta interceptoare este lansată după detectarea unei ținte. Odată ajunsa în afara atmosferei, racheta urmărește singură ținta, își ajustează traiectoria și o interceptează direct.
Similar cu "Arrow 3" este si sistemul anti-rachetă "Standard Missile 3", folosit sâmbătă noaptea și de forțele americane din estul Marii Mediterane pentru a intercepta patru dintre rachetele balistice lansate de Iran spre Israel.
Și baza aeriană NATO de la Deveselu găzduiește un interceptor de rachete balistice "Standard Missile 3", în urma unui acord între guvernul american și cel român, încheiat în septembrie 2011.
De altfel, în contextul temerilor cu privire la potențiale agresiuni rusești, europenii vor să-și coordoneze eforturile de protejare a cerului.
CEO al Israel Aerospace Industries: "Chiar de curând am semnat un contract cu Germania. SUA, Germania și Israel colaborează pentru o protecție similară a Europei de rachete balistice, folosind capacitățile sistemului Arrow 3".
Imediat dupa respingerea atacului iranian, acțiunile companiilor israeliene din domeniul apărării au crescut semnificativ.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, romania, israel, tehnologie, rachete balistice, deveselu,
Dată publicare:
18-04-2024 20:01