Dupa 70 de ani, Teatrul Nottara se inchide, iar la Cinema Patria nu mai ruleaza filme. "Dorim o cladire atestata istoric"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa 70 de ani si mii de spectacole, Teatrul Nottara din capitala si-a inchis portile. In ultimii 55 de ani a avut sediul pe Bulevardul Magheru.

Insa cladirea, are gradul intai de risc seismic, iar o noua lege obliga institutia sa isi inceteze activitatea. Si Cinema Patria si Teatrul foarte mic s-au inchis incepand de marti.

Pentru ca nimeni nu le poate lua ceea ce iubesc mai mult, pasiunea pentru scena, actorii teatrului Nottara inca repeta. Pregatesc trei piese noi, pe langa cele 33 care se jucau pana ieri. Deocamdata nu au insa unde sa le joace.

Dupa 55 de ani de activitate in sediul de pe bulevardul Magheru nr 20, pe scena Teatrului Nottara se trage cortina, cel putin deocamdata. Actorii inca fac repetitii, dar spectacolele pentru public au fost suspendate.

Ion Haiduc: Daca cineva care ne conduce nu isi da seama ce inseamna in teatru in zilele astea cand nu citeste nimeni o carte. La noi vin tineri foarte multi . Asta e casa mea. Cum o sa ma dati afara de aici?

Citește și
cladiri cu bulina
Cinema Patria, Teatrul Nottara si Club A. Cladirile-simbol din Capitala care s-ar putea inchide de la 1 ianuarie
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Reprezentantii teatrului Nottara sustin ca au cerut primariei care este proprietara cladirii, sa faca lucrari de consolidare, dar au primit mereu acelasi raspuns. Nu sunt fonduri. Acum, actorii cauta ei un sediu unde sa poata juca.

Ada Navrot: Noi venim de la repetitii, ne continuam menirea noastra, cei a caror menire sunt actele si administratia sa isi faca datoria.

Vlad Zamfirescu: Teatrul Nottara este o parte a istoriei romanesti. O decizie administrativa nu poate inchide istoria. NU poti sterge cultura. E nevboie de o expertiza serioasa.

 Marinela Tepus, director Teatru Nottara: "Suntem un simbol cultural, dar din pacate am devenit un simbol al tuturor bulinelor bucurestene. Am solicitat cladirea arcub din batistei, este un strigat dupa ajutor. Dorim o cladire atestata istoric, pentru ca daca noi un an o sa jucam te miri pe unde, inchiriind sali si spatiu o sa ne pierdem identitatea, teatrul Nottara nu va mai exista."

De cealalta parte, reprezentantii primariei sustin ca nu au facut consolidari din cauza proprietarilor care locuiesc in apartamentele situate deasupra teatrului, care au refuzat aceste lucrari.

Primaria Municipiului Bucuresti: Teatrul Constantin Nottara de pe Bulevardul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari.

Aceeasi situatie o intalnim si la cinema Patria, unde nu mai ruleaza niciun film.

 Maria Bicfalvi: "In acest moment s-a inchis cinematograful pana la o noua expertiza. NU dorim sa avem probleme. Asociatia de proprietari a cerut-o, chiriasii au cerut-o si a cerut-o si conducerea regiei noastre."

In Bucuresti sunt 366 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. O lege promulgata recent interzice orice activitate publica in aceste spatii.
 
Decizia a venit in urma aplicarii legii promulgate recent prin care este interzisa orice activitate in cladiri cu risc seismic mare.

"Teatrul nu s-a inchis, am suspendat activitatea, adica nu mai jucam. In rest activitatea noastra administrativa continua. Conform legii, care nu are un termen pus in ea, asta presupune, din punct de vedere juridic, ca are aplicabilitate imediata. Asa ca noi ne-am supus legii, dar facem demersuri pentru a exista in continuare si vom exista, sunt sigura", a declarat pentru Agerpres Marinela Tepus.

Ea a explicat necesitatea acestui demers prin faptul ca, in cazul in care in cladirea teatrului s-ar fi continuat sa se joace spectacole si primaria ar fi organizat un control, s-ar fi putut pierde avizul de functionare.

"Legea este atat de parsiva incat spune ca se vor suspenda activitatile etc. In cazul in care nu ne supunem si vom fi controlati, amenda este de 50.000 de lei pentru manager si atunci se va lua de primarie avizul de functionare, abia atunci se va inchide. Ori noi nu putem sa riscam sa se inchida teatrul si, marturisesc, nu aveam acei 50.000 de lei pregatiti pentru o amenda data in felul acesta", a precizat managerul.

Pentru cei care si-au achizitionat din timp bilete pentru spectacolele Teatrului Nottara, acestea vor putea fi returnate si banii recuperati de la Agentia de Bilete a institutiei, din bulevardul Magheru.

"Cu biletele este cel mai simplu, le returnam la Agentia de Bilete in oricare moment, incepand de acum", a aratat Marinela Tepus.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 18 noiembrie legea prin care in spatiile in care se desfasoara activitati care presupun aglomerari de persoane, precum salile de spectacol sau de expozitii, si in care se realizeaza lucrari de interventie pentru cresterea nivelului de siguranta la actiuni seismice se interzic organizarea si desfasurarea de manifestari.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Castelele Bran si Peles, printre cele mai sigure cladiri din Romania in caz de incendiu. Cat au costat investitiile
Castelele Bran si Peles, printre cele mai sigure cladiri din Romania in caz de incendiu. Cat au costat investitiile

Stim deja ca multe dintre institutiile si firmele private din Romania nu au autorizatie ISU de functionare. Exista insa si exemple bune. Castelul Bran de pilda, desi foarte vechi, este una dintre cele mai sigure cladiri in caz de incendiu.

Cinema Patria, Teatrul Nottara si Club A. Cladirile-simbol din Capitala care s-ar putea inchide de la 1 ianuarie
Cinema Patria, Teatrul Nottara si Club A. Cladirile-simbol din Capitala care s-ar putea inchide de la 1 ianuarie

Cladiri simbol ale Capitalei, cum ar fi Teatrul Nottara si Cinema Patria, dar si zeci de restaurante ar putea fi inchise.

Cheltuielile Teatrului Odeon, verificate de o comisie a Consiliului General. Doina Lazar:
Cheltuielile Teatrului Odeon, verificate de o comisie a Consiliului General. Doina Lazar: "Ma simt jignita"

Cheltuielile teatrelor aflate in subordinea Primariei Capitalei vor fi verificate de o comisie a Consiliului General. Odeon, Bulandra, Teatrul de Comedie sau Teatrul de Revista sunt doar cateva dintre institutiile vizate.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.